Home » Sanatate » Început de vară aglomerat pentru ambulanțierii vasluieni

Început de vară aglomerat pentru ambulanțierii vasluieni

de Marian MOCANU

Începutul lunii iunie a fost unul de foc pentru ambulanțierii vasluieni, apelurile la 112 fiind cu peste 50% mai multe ca într-o perioadă normală. Din păcate, se mai întâlnesc și cazuri în care ambulanțele sunt solicitate fără rost, ori de persoane care stau la doar câțiva metri de spital.

Temperaturile mari din ultimele zile au dus și la creșterea numărului de solicitări ale ambulanțelor, în medie cu peste 50% mai multe solicitări față de o perioadă obișnuită. Astfel, după ce, la începutul săptămânii, au fost în medie circa 160 solicitări pe zi la Serviciul Județean de Ambulanță și SMURD Vaslui, marți 2 iunie, numărul de solicitări a creascut la peste 185, iar miercuri dimineață, în doar 10 ore, au fost înregistrate peste 80 de apeluri.

În cele mai multe cazuri, a fost vorba de cazuri cronice acutizate din cauza căldurii, fiind nevoie și de intervenția în două rânduri a elicopterelor SMURD pentru transportatrea unor bolnavi aflați în stare critică la spitale de specialitate din Iași.

Din păcate, au fost și cazuri în care unele persoane au solicitat ambulanța deși nu era neapărată nevoie. De exemplu, în bărbat în vârstă de 41 de ani a solicitat transportul la spital deși suferea de otită, afecțiune care putea fi tratată la fel de bine la indicațiile medicului de familie. Un alt caz este al unei femei suferind de dureri stomacale, care a solicitat ambulanța în miezul nopții deși locuiește la blocul de lângă Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Aceasta a motivat solicitarea prin faptul că nu dorea să aștepte pe holul UPU până va fi preluată de medici, conștientă fiind că starea sa nu făcea obiectul unei urgențe!

„Din păcate, vasluienii încă nu au cultura serviciului de urgențe, pe care-l apelează pentru orice situație, fie că se impune sau nu. Din cauza unor astfel de persoane, este posibil ca la alte cazuri, cu adevărat grave, să nu putem interveni în timp util. Sunt unele persoane care nu înțeleg faptul că avem un număr limitat de ambulanțe, cu care trebuie să intervenim în întreg județul, iar uneori, în situații limită și în alte județe! Respectivele persoane cred că au numai drepturi, nu și obligația de a apela acest serviciu numai în caz de nevoie”, ne-a declarat Aurora Popa, managerul Serviciului Județean deAmbulanță Vaslui.

 SMURD, la datorie!

Echipajele SMURD din cadrul ISU „Podul Înalt” Vaslui au intervenit, marți, 2 iunie, pentru a acorda ajutor medical de urgență la 20 solicitări. Dintre acestea, la un număr de 16 solicitări au fost trimise Echipajele de Prim Ajutor și în patru cazuri, cele de Terapie Intensivă Mobilă. Pacienții au fost transportați la spital pentru tratament de specialitate.

Un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă a acordat primul ajutor medical de urgență și a transportat la spital o femeie de 90 de ani, din municipiul Vaslui. Aceasta a fost găsită inconștientă, în stop cardio-respirator, a fost resuscitată și transportată în stare ameliorată la spitalul Vaslui. În aceeași zi, medicii au acordat primul ajutor medical de urgență unei femei de 29 de ani, din localitatea Oprișița, comuna Poienești, care avea policontuzii prin agresiune. Pacienta a fost transportată la spital în stare conștientă. După numai câteva ore, tot în comuna Poienești, medicii au fost solicitați să acorde primul ajutor medical de urgență unei femei de 30 de ani, din localitatea Poienești, cu politraumatism cranio-facial prin agresiune. Femeia a fost transportată de urgență la Spitalul de Neurologie Iași. O altă agresiune, întâmplată în municipiul Bârlad, a necesitat intervenția echipajului SMURD de la Detașamentul Bârlad, care a acordat primul ajutor medical de urgență și a transportat la spital un bărbat de 66 de ani. Bărbatul prezenta multiple plăgi la nivelul capului produse cu un ciocan.

de Marian MOCANU Începutul lunii iunie a fost unul de foc pentru ambulanțierii vasluieni, apelurile la 112 fiind cu peste 50% mai multe ca într-o perioadă normală. Din păcate, se mai întâlnesc și cazuri în care ambulanțele sunt solicitate fără rost, ori de persoane care stau la doar câțiva metri de spital. Temperaturile mari din ultimele zile au dus și la creșterea numărului de solicitări ale ambulanțelor, în medie cu peste 50% mai multe solicitări față de o perioadă obișnuită. Astfel, după ce, la începutul săptămânii, au fost în medie circa 160 solicitări pe zi la Serviciul Județean de Ambulanță…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile