Home » Administratie » Piața Centrală, încă neocupată

Piața Centrală, încă neocupată

de Marian MOCANU

La mai bine de nouă luni de la inaugurarea Pieței Centrale Vaslui, nu toate standurile sunt ocupate. Primăria Vaslui organizează aproape lunar licitații de atribuire, la care se prezintă prea puțini ofertanți. În același timp, mai bine de jumătate din tarabele din piață stau neocupate, nu din cauza costurilor de închiriere, ci din cauza lipsei clienților, aceștia preferând în continuare Piața Traian, acolo unde prețurile la legume și fructe sunt mai mici. Astăzi are loc o nouă licitație.

După mai bine de doi ani, în octombrie anul trecut, Piața Centrală Vaslui a fost redeschisă, aceasta fiind reconstruită practic din temelii după un proiect modern. Ambiția municipalității era de a oferi vasluienilor una dintre cele mai moderne piețe din Moldova și din țară. Cu toate acestea, la mai bine de nouă luni de la inaugurare, Piața Centrală duce lipsă de comercianți, o bună parte dintre cei care, în toamna trecută, ofereau chirii exorbitante pentru spații, renunțând încet-încet.

De altfel, în luna ianuarie, au fost scoase la licitație circa 20 de spații comerciale, după ce o parte din comercianții care oferiseră inițial chirii astronomice, de patru – cinci mii de lună, nu și-au mai prelungit contractul pentru anul 2015. Aceștia au participat la licitațiile organizate de municipalitate și, îmn lipsa concurenței, și-au adjudecat aceleași spații la chirii de două – trei ori mai mici.

Au fost și unele spații pentru care nu au fost amatori, ori nu au fost întrunite condițiile de participare la licitație, drept urmare licitațiile au fost repetate.

O asemenea licitație urmează a avea loc azi, când se dorește atribuirea unui spațiu de 40 mp destinat comercializării de pește și produse de pește și a altui spațiu, de peste 100 mp, destinat serviciilor de catering pentru evenimente și alte servicii de alimentație publică fără desfacerea de băuturi alcoolice. Acest al doilea spațiu era destinat inițial pentru cofetărie – patiserie, fiind situat la suprafață, în dreptul parcării supraterane, însă până acum nu au fost doritori pentru a-l închiria cu această destinație, drept pentru care municipalitatea a decis schimbarea destinației în restaurant.

Acestea nu sunt singurele spații disponibile în Piața Centrală, zeci de tarabe destinate vânzării de fructe și legume, atât în sectorul comercianților, cât și a producătorilor fiind în continuare goale. Un motiv ar fi că, după mai bine de doi ani, cât a durat construirea noii piețe, mulți vasluieni s-au orientat către Piața Traian, acolo unde oferta este în continuare mai variată, iar prețurile legumelor și fructelor sunt mai mici. Mulți dintre vânzătorii din fosta Piață Centrală nu au mai revenit, considerând că nu au vad de desfacere, cu atât mai mult cu cât între timp, în apropiere, la subsolul magazinului Central, a apărut un supermarket care oferă o gamă mult mai variată de produse. Poate din acest motiv, cea mai modernă piață din Moldova duce lipsă nu doar de piețari, dar și de clienți.

de Marian MOCANU La mai bine de nouă luni de la inaugurarea Pieței Centrale Vaslui, nu toate standurile sunt ocupate. Primăria Vaslui organizează aproape lunar licitații de atribuire, la care se prezintă prea puțini ofertanți. În același timp, mai bine de jumătate din tarabele din piață stau neocupate, nu din cauza costurilor de închiriere, ci din cauza lipsei clienților, aceștia preferând în continuare Piața Traian, acolo unde prețurile la legume și fructe sunt mai mici. Astăzi are loc o nouă licitație. După mai bine de doi ani, în octombrie anul trecut, Piața Centrală Vaslui a fost redeschisă, aceasta fiind reconstruită…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: