Home » Sanatate » Autoritățile bârlădene nu fac nimic pentru a rezolva problema câinilor infestați cu o boală letală pentru om – Faceți ceva sau nu?

Autoritățile bârlădene nu fac nimic pentru a rezolva problema câinilor infestați cu o boală letală pentru om – Faceți ceva sau nu?

de Răzvan CĂLIN

Autoritățile locale bârlădene par depășite de problema câinilor comunitari. Primarul Marin Bunea dă asigurări că se va încerca găsirea unei soluții viabile, însă realitatea este că până ce Legea de gestionare a câinilor fără stăpân nu va fi deblocată nu se poate face mare lucru. Între timp, haitele de maidanezi se înmulțesc în liniște și colcăie pe străzile orașului. Mai mult, mulți dintre ei sunt infestați cu un parazit care provoacă o boală ce se transmite la om și care poate duce la decesul bolnavului.

Așa cum era și de așteptat, atunci când vine vorba să ai o reacție rapidă (să iei taurul de coarne, cum se mai spune), autoritățile și instituțiile statului român acționează după cum știu ele mai bine: foarte încet sau deloc. Semnalul de alarmă tras prin intermediul ziarului nostru cu privire la problema câinilor comunitari (care, mai nou, au început să se infesteze în număr tot mai mare cu un parazit ce se transmite și la om și poate provica decesul bolnavului) pare că nu este perceput la adevărata sa intensitate de către reprezentanții statului român. Vorbim aici de instituții, care cel puțin teoretic, ar trebui să se afle în prima linie în astfel de situații care vizează siguranța populației. Din păcate, scenariul este același ca și în alte dăți: unii ridică din umeri neputincioși, alții se dau loviți iar altora pur și simplu nu le pasă.

bunea_primar_nevinovat-1Primarul interimar al Bârladului, Marin Bunea, a recunoscut că are știință de cât de spinoasă a devenit problema câinilor comunitari prin prisma noilor descoperiri făcute de specialiștii veterinari de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași împreună cu medicul veterinar bârlădean Ioan Bejan. Dar, a admis că identificarea unei soluții viabile este extrem de dificilă din cauza contextului legislativ actual: ”Noi am decis ca împreună cu domnii specialiști de la Iași să continuăm să prelevăm probe de la câinii comunitari pentru a-i depista pe toți cei care sunt bolnavi. Altfel, nu avem altă soluție. Numai în ultimele zile am strâns de pe străzi 82 de câini. Dar, problema este că în continuare, Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân nu poate fi aplicată din cauza suspendării normelor de aplicare. Și este dat ordin în toată țara să nu se atingă nimeni de maidanezi, altfel riscă sancțiuni penale. Putem interveni doar în cazul câinilor care sunt depistați bolnavi. Oricum, problema este foarte spinoasă pentru că în timp ce noi nu putem interveni în forță, câinii se înmulțesc. Ba au și început să fie aduși și aruncați din dube în oraș la noi din alte localități. Dacă nu ar fi fost acest vid legislativ, cred că problema maidanezilor ar fi fost rezolvată în maxim un an și jumătate”.

Bunea ne-a mai spus că în ultimul timp Primăria Bârlad a trimis patru adrese către autoritățile centrale de la București în care solicită sprijin pentru rezolvarea acestei probleme care, iată, tinde să devină o situație de criză. Până acum nu au primit nici un răspuns îmbucurător pentru că totul se învârte în jurul acestor norme metodologice de aplicare Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Practic, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este cea care ar trebui să muncească din greu pentru elaborarea unui nou set de norme. Însă, după cum se vede până acum nu s-a făcut nimic în acest sens, iar răspunsul este (invariabil) că se încă se mai lucrează.

Traian Petcu

Traian Petcu

Am încercat să stăm de vorbă și cu Traian Petcu, directorul executiv al Direcției Sanitaremihaela-vlada Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Probabil avea probleme mult mai importante de rezolvat! Aceeași situație s-a întâmplat și în cazul Mihaelei Vlada, șefa Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Într-o primă fază, ni s-a transmis că este plecată pe teren și, în consecință, am încercat să o contactăm pe telefonul mobil, dar la fel, nu am primit nici un răspuns.

Andrei Huiban

Andrei Huiban

Culmea, singurul oficial care (atenție) ne-a contactat cu de la sine intenție a fost consilierul municipal Andrei Huiban. Acesta a solicitat redactorilor EstNews câteva informații în plus pe marginea acestui subiect și s-a arătat vizibil îngrijorat: ”Mă interesează subiectul inclusiv din postura de simplu cetățean. Și cred că în situația dată autoritățile și instituțiile statului ar trebui să facă front comun de pe acum pentru a rezolva această situație. Sunt de părere că este mai indicată profilaxia, decât să așteptăm, Doamne ferește, să se îmbolnăvească vreo cineva”.

Într-adevăr, este foarte posibil să apară voci care trâmbițeze că dracul nu e chiar atât de negru. Deja s-a avansat ideea că, până în prezent, nu s-a semnalat nici un caz de om diagnosticat cu dirofilarioză cardiopulmonară. Este, poate, dacă vreți, cea mai periculoasă abordare a acestei probleme pentru că asta ar scuza și mai mult lipsa de reacție a autorităților. Oare chiar este nevoie să ajungem la cazuri de îmbolnăvire la oameni pentru ca cineva să facă ceva? Până ce un biet copilaș a fost sfâșiat în bucăți de o haită de maidanezi, opinia publică și mai ales instituțiile statului au hibernat în papuci. Chiar avem nevoie de așa ceva și la Bârlad pentru ca cineva să ia taurul de coarne? Unde mai pui că situația nu este singulară, căci la Galați această maladie are o incidență în rândul maidanezilor de 60%. Dacă o ținem așa, iar instituțiile statului lâncezesc ca și până acum, atunci în câțiva ani (spun specialiștii în domeniu) întreaga populație de câini comunitari va fi infestată cu acest parazit. Încă ceva: parazitul cu pricina nu face diferență între un maidanez sau vreun cotețar pur sânge de prin gospodăriile oamenilor, așa încât și patrupedele cu pedigree și stăpân sunt infestate. Odată ce parazitul Dirofilaria immitis a ajuns în sistemul circulator al câinelui (grație pișcăturii țânțarului), acesta se cuibărește cu predilecție în arterele pulmonare, dar se aciuează și în inimă. Din momentul în care a pătruns în organism, parazitul trece din starea larvară în cea de adult în decurs de cinci – șase luni, iar ca adult poate ajunge și la 23 de centimetri. Numită și ”viermele inimii”, dirofilaria este o boală fatală a inimii și plămânilor, iar asta o spun specialiștii în medicină veterinară. Un studiu efectuat pe această temă de mai mulți specialiști în domeniu din Statele Unite ale Americii și Europa (publicat încă din 2012) arată clar că prezența dirofilaria immitis la câini trebuie luată cât se poate de în serios de autoritți pentru că reprezintă un real risc pentru populația umană. Una dintre manifestările cele mai des întâlnite în cazul oamenilor infestați cu acest parazit este că provoacă dirofilarioza pulmonară. Plămânii omului bolnav sunt invadați de noduli pulmonari benigni care, la prima vedere, pot fi confundați foarte ușor cu tumorile maligne. De altfel, diagnosticarea cu această maladie în cazul oamenilor nu este deloc facilă pentru că simptomatologia poate fi înșelătoare. Specialiștii în domeniu spun că până ce se ajunge la diagnosticul corect de dirofilarioză pot trece câteva luni, timp în care parazitul se dezvoltă și se înmulțește în corpul bolnavului. Sperăm ca toate acestea să reprezinte o motivație destul de solidă pentru toți factorii de răspundere care ar trebui să se implice cu adevărat în rezolvarea acestei probleme până nu este prea târziu.

Să nu uităm că totul a ieșit la iveală în urma unui studiu realizat de profesori universitari de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, împreună cu medicul veterinar bârlădean Ioan Bejan. Aceștia au desfășurat în ultimii trei ani o campanie de prelevare mostre de sînge de la câinii maidanezi din Bârlad pentru realizarea unor analize parazitologice. Așa au observat că din 2013 și până în prezent incidența parazitului Dirofilaria immitis a crescut de la an la an într-un ritm îngrijorător, ajungând ca în 2015 procentul să fie de 40% dintre câinii testați.

de Răzvan CĂLIN Autoritățile locale bârlădene par depășite de problema câinilor comunitari. Primarul Marin Bunea dă asigurări că se va încerca găsirea unei soluții viabile, însă realitatea este că până ce Legea de gestionare a câinilor fără stăpân nu va fi deblocată nu se poate face mare lucru. Între timp, haitele de maidanezi se înmulțesc în liniște și colcăie pe străzile orașului. Mai mult, mulți dintre ei sunt infestați cu un parazit care provoacă o boală ce se transmite la om și care poate duce la decesul bolnavului. Așa cum era și de așteptat, atunci când vine vorba să ai…

Review Overview

User Rating: 0.45 ( 1 votes)

About Razvan Calin

16 comments

  1. VA rog sa spuneti dumneavoastra CARE OM PE PLANETA pamant a murit =de aceasta boala FATALA numai pentru caini !!!!!!!!!!! care este ? Repet am trimis documentatie MASIVA, de pe site-uri de specialitate – medicale ( atat medicina umana cat si veterinara ) la primarie, la ANSVSA, la DVS ( si daca DVS VAslui NU stie ca NU a murit nici un om de viermi la inima pentru NU SE MOARE de asa ceva, si cazurile de o eventuale simptome care par ca probleme respiratorii sunt EXTREM de putine pe toata PLANETA ! si al trimis lsi la ANSVSA..toata documentatie…da-tim un email, sa v-o trimit si dumneavostra si emailul cdomnului consilier sa-i trimit si lui…NU MAI ISTERIZATI oamenii ca NU a murit NICI un OM…Sper sa va transmita domnul primar si altii emailul pe care l-am trimis. Toate simpotomele si explicatiile pe care le-ati pus acolo sunt NUMAI PENTRU CAINI…ati scris in asa fel incat sa creada cititorii ca sunt simptome la OAMENI…NU…dezinformati in mod intentionat. asta faceti.

    • si de ce trebuie sa umble jivinele fara stapan libere si nestingherite de nimeni? de ce trebuie ca aceste potai fara stapan sa imbolnaveasca si ceilalti caini care au stapan? au maidanezii mai multe drepturi ca potaile cu stapan si acte in regula?
      potaile astea chiar pot imbolnavi oameni, nu mai zic ca peste tot si in parcuri si pe strada si prin iarba, numai rahatei de caine.
      cand ploua, toti rahatii se topesc, apoi se usuca, se transforma in praf, iar apoi vantul va aduce rahatelul de caine exact la nasuc…e frumos asa ceva? este sanatos? etic?moral?

      • Dar o solutie civilizata ca ib tarile occidentale nu se poate gasi? Ca asa de dat din gura toti suntem buni! Daca fiecare dintre noi am adopta un caine comunitar sterilizat (fara a se cere bani de catre Primarie) numarul lor s-ar reduce semnificativ!

        • Si cainii adoptati ii veti tine in scara sau in fata blocului, sau ii veti trimite dupa in strada??Primaria a cheltuit bani pentru lucruri inutile in loc sa mareasca padocul sa aiba spatiu.

          • sunteti nebuni…de sa investesc in caini si nu a-si investi in spital sau alte necestitati ale comunitatii???ce face cainele asta pana la urma???oua?lapte? da carne?cred ca ar trebui sa coborati cu picioarele pe pamant…in occident de mult s-au eradicat cainii. acum sunt doar cei cu stapani constiinciosi care platesc taxe pentru a avea un caine. vrei caine? ia unu sau mai multi acasa,dar tine-I in casa ta sau iesi cu ei la plimbare cu zgarda pusa..PS daca primaria are bani si vrea sa investeaca, cred ca ar trebui sainvesteasca intr-o crescatorie de animale care produc alimente, alimente care sa fie impartite saptamanal/lunar la sutele de batrani ai orasului cu pensii de mizerie….dupa de ca suntem saraci, mai suntem si fuduli(prosti cu buna stiinta)

    • revino-ti cucoana! Nu pricepi ca maidanezii trebuie stransi de pe strazi? ce te tot isterizezi? Voi, astia, iubitorii de caini (iubire bolnava), nu pricepeti ca cine vrea caine trebuie sa-l ia acasa la el? Nu puteti voi obliga pe nimeni sa accepte animale fara stapan la toate colturile, in numele iubirii voastre. Asta nu e argument

  2. S-a trezit si Huiban din somnul sau de veci? Daca si autoritatile sunt neinformate si cred toate tampeniile spuse in acest articol , ne-am lamurit cu cine avem de-a face. Simbolul Revolutiei romane – MANIPULAREA POPULATIEI- este inca viu .

  3. Primaria are obligatia sa respecte legea si sa stranga sutele de javre de pe strazi.Uitati-va in alte orase ca si-au facut treaba in timp ce la barlad le intra javrele in Primarie.Domnul Bunea este doar primar pus de fatada.Afara cu bunea din primarie si javrele din oras!!

  4. Degeaba imi stergeti comentariile, le pun si pe pagina FB si stiti bine ca am trimis email, inclusiv la Universitatea de medicina veterinara din IAsi, sa confirme dansii daca s-a facut OFICIAL aceasta testare sau a fost facuta de o persoana pentru lucrarea de doctorat.,…Este ODIOS ce faceti ? Vreti sa speriati lumea ca sa aveti pretext sa OMORATI cat mai multi caini…este ODIOS CE FACETI.

  5. Ati auzit de Max, Cainele Erou al Armatei ? Caine care a servit in Afganistan ? Cautati-i pagina pe Facebook….si a fost infestat inca de pe vremea cand era in Afganistan….si n-a murit NIMENI din cauza lui MAX….asa cum nu a murit NIMENI, dintre miile, poate zecile de mii de stapani de cainicu viermi la inima. pe planeta asta

    • De ce si pentru ce sa fim obligati sa traim cu si printre javre? De ce noi si copii nostri sa suferim de la muscaturile acestor javre ca vor cativa iubitori?La padoc cu caiinii vagabonzi.

      • Chiar asa . De ce sa traim printre javre ca tine. Uita-te in ochii unui caine si in ochii unui om ca tine si vei vedea cine este mai javra. Nu cainii au distrus aceasta planeta, ci oamenii. Nu cainii guverneaza prost aceasta tara , ci oamenii . Nu cainii voteaza din patru in patru ani , ci oamenii. Nu cainii fac trafic de droguri si fiinte umane , ci oamenii. Nu cainii au furat tot din aceasta tara , ci oamenii. Si atunci , cine este javra?

      • Deviezi de la subiect!!!!!!!!!!

  6. „Domnului medic (?????) veterinar” Bejan: Dirofilaria immitis se poate transmite la om prin intermediul ţânţarilor infestanţi. infecţia simptomatică la om este rară, dar larva poate deveni încapsulată în ţesutul pulmonar infarctizat şi să producă noduli bine definiţi. Pacientul poate manifesta durere toracică, tuse şi, ocazional, hemoptizie. Mulţi pacienţi rămân asimptomatici şi la radiografierea pulmonară de rutină să se descopere unul sau mai mulţi noduli ce la prima interpretare să sugereze patologie tumorală. Diagnosticul se poate stabili prin examinarea histologică a probei. Nu se indică niciun tratament la om deoarece infestaţia este autolimitantă – conform Manual Merck, ediţia a XVIII – a, pag. 1547
    De citit şi articolul editat de Revista Chirurgia pe data de 06.12.2013. Pentru articol accesaţi link-ul:
    http://www.revistachirurgia.ro/cuprinsen.php?EntryID=703.
    Domnilor ziaristi raspandirea de informatii false se pedepseste conform legii penale, asa ca va rugam sa fiti mai circumspecti cand luati interviuri unor persoane, despre care nu aveti destule referinte cu privire la copetentele profesionale!

  7. Ce sa va fac fratilor daca nu iesiti in strada !! Stati linistiti in casele vostre si asteptati sa va omoare maidanezii pe toti ca va meritati soarta .

  8. Tu esti o baba fanatica si marginalizata de societate care iti gasesti alinarea in rectul cainilor maidanezi si esti o rusine peste specia umana.

%d blogeri au apreciat: