Home » Social » A mai suflat o lumânare din cel de-al doilea secol de viață

A mai suflat o lumânare din cel de-al doilea secol de viață

de Mihaela NICULESCU

Ursitoarele au fost darnice la botezul său, chiar dacă necazurile nu l-au ocolit în viață. Pe 14 iunie, Ștefan Malanca din Bârlad va împlini 102 ani, dar autoritățile s-au grăbit să-l sărbătorească. Ieri au fost la nea Fane, la căsuța sa din strada Avram Iancu, făcându-i o surpriză deosebită.

Primarul municipiului Bârlad, Marin Bunea, i-a oferit sărbătoritului un buchet de flori, o diplomă de onoare și un plic cu 500 de lei. I-au fost alături soția, o parte din copii și alte rude.
Mos Malanca  2„Nu știu exact dacă longevitatea lui Ștefan Malanca e o caracteristică genetică (mama sa trăind 93 de ani), dar cred că munca l-a ținut în viață. A muncit de când se știe. Nici acum nu s-ar da în lături, dar nu prea îl mai țin picioarele. Mama are 93 de ani și e mai în putere. Tatăl meu a avut o viață cumpătată. A băut rar, doar la petreceri, nu a fumat, a muncit, a crescut cinci copii, trei fete și doi băieți și a avut puterea să treacă peste greutăți. Și-a pierdut tatăl în război și chiar el a avut de suferit de pe urma războiului. Și totuși, destinul a fost darnic cu el”, ne-a declarat Vasile Malanca, unul dintre fiii sărbătoritului.
Ștefan Malanca a trecut razant pe lângă moarte, pe la 40 de ani, când a fost împușcat în braț și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală foarte dificilă. I-a fost înlocuită o arteră, de către prof. dr. Gheorghe Chipail, vestit chirurg ieșean.
„Lucrul cel mai important pe care l-am învățat de la tatăl meu este acela de a rămâne om. M-a învățat să fiu eu însumi și să nu mă cred altcineva, să-i las pe cei din jur să mă aprecieze cum consideră, după faptele mele”, ne-a mai spus fiul lui Ștefan Malanca.
La finalul acestei săptămâni îl vor sărbători și reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad. Este al treilea an când CARP îl felicită pe longevivul său membru, oferindu-i flori, tort și un ajutor bănesc nerambursabil. La mulți ani, Ștefan Malanca!

de Mihaela NICULESCU Ursitoarele au fost darnice la botezul său, chiar dacă necazurile nu l-au ocolit în viață. Pe 14 iunie, Ștefan Malanca din Bârlad va împlini 102 ani, dar autoritățile s-au grăbit să-l sărbătorească. Ieri au fost la nea Fane, la căsuța sa din strada Avram Iancu, făcându-i o surpriză deosebită. Primarul municipiului Bârlad, Marin Bunea, i-a oferit sărbătoritului un buchet de flori, o diplomă de onoare și un plic cu 500 de lei. I-au fost alături soția, o parte din copii și alte rude. „Nu știu exact dacă longevitatea lui Ștefan Malanca e o caracteristică genetică (mama sa…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: