Home » Social » Preotul Chirvase a dat în judecată Episcopia Hușilor

Preotul Chirvase a dat în judecată Episcopia Hușilor

de Simona MIHĂILĂ

Sorin Chirvase cere 50.000 de lei, sumă ce reprezintă restanțele salariale pe ultimii trei ani.

Conflictul dintre preotul bârlădean Sorin Chirvase și Episcopia Hușilor este departe de a se fi stins, așa cum poate spera episcopul Corneliu Bârlădeanul atunci când a hotărât să-i desfacă disciplinar contractul de muncă. Săptămâna aceasta, părintele Chirvase a acționat în instanță Episcopia Hușilor cerând plata salariilor restante din ultimii trei ani, precum și plata concediilor medicale și de odihnă din această perioadă. În total, 50.000 de lei.

chirvase-sorin„A făcut ce a vrut el cu mine. M-a mutat într-un sat uitat de lume, cu doar o mână de enoriași, m-a făcut dator cu sume uriașe de bani, m-a defăimat public expunând detalii din viața mea persoanală, iar acum mi-a desfăcut și contractul de muncă disciplinar ca să nu pot lua și eu măcar indemnizație de șomaj pentru câteva luni. Mi-e și silă de ei. Să-mi dea măcar banii mei, salariile mele pe cât am muncit și să mă lase în pace. Să rămână ei, cu toate bogățiile lor și să mă lase pe mine în sărăcia mea”, ne-a declarat preotul Chirvase.

În ultimii trei ani, din cauza presiunii financiare pe care Episcopia Hușilor a pus-o pe umerii parohiei „Sf. Spiridon”, unde preotul Chirvase a slujit până în iarna trecută, acesta nu a luat salariu. Conform regulamentului intern, preoții își ridică leafa din încasările pe care le fac la biserică.

„Tot ce am încasat am trimis la Episcopie. Sumele cerute, taxele erau din ce în ce mai mari. Absolut tot ce am reușit să strâng am dat la Huși. Și tot mai sunt dator. Niciodată nu a fost de ajuns”, povestește preotul.

Nu se mai lasă păcălit

De teama altor mizerii din partea episcopului Corneliu, dar și al protopopului Vasile Lăiu, părintele Chirvase nu a predat gestiunea parohiei, preferând să facă acest lucru doar în fața organelor de control.

„Știu că procesul va dura cel puțin un an. Se va face expertiză contabilă ca să se demonstreze că nu mi-am luat salariu. Am totul pregătit. Toate actele, chitanțele, statele de plată, totul. Dacă predau gestiunea, eu rămân fără nicio hârtie. Apoi, iar trebuie să mă duc la ei pentru orice document, pentru orice dovadă. Ca să pățesc ca altădată când n-au vrut să-mi elibereze actele necesare. M-au pus să semnez fel de fel de declarații ca să-mi dea un act”.

Preotul se referă la episodul din iarnă, când protopopul Lăiu a refuzat să-i elibereze actele solicitate de medicul de familie pentru decontarea cheltuielilor pentru îngrijirile medicale de care avea nevoie. El se afla de trei luni în concediu medical. Medicul de familie nu putea să-i vizeze certificatele de concediu medical, fără a avea adeverință de la angajator că în ultimele 12 luni nu a beneficiat de alte concedii medicale.

Chirvase l-a acuzat pe protopop că a dat dispoziție personalului de la Protoerie să nu-i elibereze acest document. Decât cu o condiție: preotul Chirvase să semneze o declarație prin care să-i permită Consistoriului eparhial să-l judece chiar și în lipsa lui.

laiu_vasileProtopopul către episcop: „Ori eu, ori Chirvase”

Chirvase spune că și-a pierdut complet încrederea în episcopul Corneliu, chiar dacă a avut un moment în care, în ciuda celor petrecute, și-o recăpătase: „Este complet lipsit de cuvânt. M-a pus să-mi cer iertare în ziar promițându-mi că dacă o să fac asta, îmi va permite să mă întorc în parohia mea. Am avut o discuție de două ore cu el în care mi s-a părut alt om. Era complet transformat, mi-a lăsat impresia că aș vorbi cu tatăl meu. În trei zile, s-a întors la 180 de grade”. Preotul Chirvase a aflat că în acest răstimp protopopul Lăiu ar fi mers la episcop și l-ar fi somat: „Ori eu, ori Chirvase! Alege. Dacă vine el, plec eu”.

de Simona MIHĂILĂ Sorin Chirvase cere 50.000 de lei, sumă ce reprezintă restanțele salariale pe ultimii trei ani. Conflictul dintre preotul bârlădean Sorin Chirvase și Episcopia Hușilor este departe de a se fi stins, așa cum poate spera episcopul Corneliu Bârlădeanul atunci când a hotărât să-i desfacă disciplinar contractul de muncă. Săptămâna aceasta, părintele Chirvase a acționat în instanță Episcopia Hușilor cerând plata salariilor restante din ultimii trei ani, precum și plata concediilor medicale și de odihnă din această perioadă. În total, 50.000 de lei. "A făcut ce a vrut el cu mine. M-a mutat într-un sat uitat de lume,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. Pacat ca se ajunge la astfel de conflicte in cadrul bisericilor, mai poate lumea avea incredere in cei ce reprezinta biserica, crestinismul?

  2. Prea Sfintia Voastra Corneliu, dati-i afara pe Laiu si pe Serafim si o sa aveti liniste in Episcopie. Altfel cei doi vor continua sa va influenteze negativ, sa va strice imaginea si relatiile cu clerul si laicii.

  3. Dar poate oare Corneliu Barladeanu
    sa fie OM??????

%d blogeri au apreciat: