Home » Administratie » Sensibilul domn Șmit, de la xerox – Melomanul de la Primăria Bârlad

Sensibilul domn Șmit, de la xerox – Melomanul de la Primăria Bârlad

de Simona MIHĂILĂ

Deși tapetat complet în alb-negru, biroul de copiat acte din cadrul Primăriei Bârlad este, de departe, cel mai „colorat” loc din clădire. Gheorghe Melinte, responsabilul cu xero-copierea, și-a personalizat încăperea în care își petrece cea mai mare parte a timpului, după sufletul lui.

Pe toți pereții, de jos și până sus, domnul Melinte, zis Șmit, a lipit zeci de poze cu cele mai în vogă trupe muzicale și soliști din ’50 încoace, atât din țară, cât și din lume.

The Beatles, Bob Dylan, Janis Joplin, Anca Parghel, Uriah Heep, ABBA, Davin Bowie, U2, Celelate cuvinte, Pink Floyd, Carlos Santana, Dida Drăgan, Scorpions, Queen, Aura Urziceanu și mulți alții au transformat pereții „de la xerox” într-o imensă scenă unde unii zâmbesc, iar alții „cântă” furios.

xerox_primarie_meloman_melinte2Este de ajuns ca Șmit să-și privească pereții astfel decorați și toată ființa lui vibrează. Până și actele ies, parcă, dansând din xerox.

„Eu joc și tenis, antrenez copii, imi place literatura, dar și muzica. Să știți că în viață, dacă ai niște oportunități și știi să le exploatezi e ok”, ne dezvăluie domnul Melinte câte ceva din filozofia lui de viață.

Ne-a spus și cum a început totul: „La începutul anilor ’70, când m-a trimis taică-meu la liceu la Iași – eu sunt din Negrești – imi cumpăra mereu câte un disc de vinil. Așa am ajuns să cunosc și să apreciez muzica. Ascultam Deep Purple, Pink Floyd. Și an de an, descopeream tot mai mulți”.

Șmit trăiește cu tristețea că în ziua de astăzi gusturile s-au schimbat: „Puțini ascultă muzică din asta și puțini ști acele formații. Chiar și formațiile românești au fost uitate. Cine a auzit de formația timișoreană <Celelate cuvinte>, de exemplu?”.

Domnul Șmit e „cea mai frumoasă din primărie”

Dar, așa cum ne-a informat, Gheorghe Melinte iubește și literatura. Colegii săi din primărie, cât timp așteaptă ca Șmit să „tragă” documente la xerox, pot lectura pasaje literare pe care le găsesc tot pe pereți, printre pozele cu artiști.

De pildă, un epitaf descoperit într-o revistă și care i-a plăcut mult inimosului meloman, este acesta: „Rechinilor le-am scăpat / Pe tigri i-am ucis / Am fost însă mâncat / De viu, de păduchi”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=AwS1tejcmBk&w=420&h=315]

Micul birou al lui Șmit (care este, de fapt, o improvizație din lemn, la capăt de coridor, de pe vremea fostului primar Doru Gabriel Craus) ne dezvăluie și latura umoristică a lui Șmit. Pe unul din pereți atârnă o oglindă în care unele doamne din primărie, în așteptarea copiilor xerox, obișnuiesc să-și facă o scurtă revizie a înfățișării. Lui Șmit nu i-a scăpat, așa că s-a hotărât să le tachineze pe cochetele doamne lipind pe oglindă un celebru text, readaptat: „Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din primărie? Eu”.

Aviz românilor și străinilor: „Copiatorul este pentru uz intern”

Domnul Melinte a avut grijă și de ușa „biroului”. A lipit un afiș cu următorul anunț: „Copiatorul este numai pentru uz intern”.

Anunțul este redactat în 11 limbi, dintre care una de largă respirație: țigănească. În acest caz, traducerea este rezultatul colaborării dintre Șmit și Sorin Răducanu, președintele Partidei Rromilor Bârlad.

Rromii sunt, astfel, descurajați să-i solicite domnului Melinte servicii de copiere a actelor. La fel și englezii, italienii, spaniolii, rușii, chinezii sau japonezii. E drept că Șmit nu a fost deranjat de alte nații până acum, dar nu se știe niciodată ce-i poate trece prin cap vreunui turist străin care trece prin fața Primăriei Bârlad.

de Simona MIHĂILĂ Deși tapetat complet în alb-negru, biroul de copiat acte din cadrul Primăriei Bârlad este, de departe, cel mai "colorat" loc din clădire. Gheorghe Melinte, responsabilul cu xero-copierea, și-a personalizat încăperea în care își petrece cea mai mare parte a timpului, după sufletul lui. Pe toți pereții, de jos și până sus, domnul Melinte, zis Șmit, a lipit zeci de poze cu cele mai în vogă trupe muzicale și soliști din '50 încoace, atât din țară, cât și din lume. The Beatles, Bob Dylan, Janis Joplin, Anca Parghel, Uriah Heep, ABBA, Davin Bowie, U2, Celelate cuvinte, Pink Floyd,&hellip;

Review Overview

User Rating: 3.31 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

4 comments

  1. Foarte frumos -cu o singura mentiune : Celelalte Cuvinte e din Oradea.

  2. Sunt orădeni dar toată activitatea și probabil noul domiciliu este Timișoara!

  3. Ion de la raion

    Daca punea pe pereti poze cu celalalt xerox care da teze pe la DNA era mai usor….

  4. Bun articol. Shmit nu joaca si tenis?
    https://www.youtube.com/watch?v=L1PZkU5Ag04

%d blogeri au apreciat: