Home » Sanatate » Controlul care îți poate salva viața

Controlul care îți poate salva viața

de Roxana Nastasă

Din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de col uterin, Ministerul Sănătății a inițiat, în urmă cu doi ani, un program de screening în rândul femeilor. Acesta continuă și acum, tot mai multe femei din județ făcându-și testarea gratuită.

Pentru anul 2015 Ministerul Sănătății continuă să asigure fondurile necesare derulării acestui program la nivel național. În județul Vaslui se derulează Subprogramul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolaou la populația feminină eligibilă în regim de screening, prin cele două rețele de screening organizate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui, respectiv Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși. Aceste rețele de screening includ 152 centre de informare și consiliere, 70 centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal și 10 laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinete de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Programul constă în testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou, a populației feminine cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Se exclud de la testare femeile care, deși au între 25-64 ani, au diagnostic de cancer de col uterin sau alt cancer genital deja confirmat și femeile cu histerectomie totală pentru afecțiuni benigne.
De la debutul acestui program (noiembrie 2012) până la sfârșitul lunii martie 2015, au fost testate în județ, gratuit, 10.247 femei, din care 438 testate în trimestrul I 2015. Din totalul de 10.247 de femei testate, 429 au fost trimise către medicii specialiști pentru investigații suplimentare având rezultatul pozitiv.
Programul prezintă numeroase avantaje sociale, morale și materiale, întrucât permite depistarea cancerului de col uterin în faze incipinte, crescând astfel șansele de vindecare în cazul unui rezultat pozitiv.
Pentru a face testarea, pacienta se prezintă la medicul de familie unde primește formularul FS1 și o listă a centrelor de recoltare și programul de lucru al fiecărui centru de recoltare alocat programului de screening. Ulterior , aceasta se prezintă la centrul de recoltare (în baza programului anunțat sau pe baza de programare, după caz) cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal. Rezultatele testului vor fi comunicate de către medicul de familie în maximum 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatul la test și o va consilia privind măsurile pe care le are de luat. În cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de testare peste 5 ani, iar în cazul unor afecțiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum și a unor rezultate neconcludente va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigațiilor.

de Roxana Nastasă Din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de col uterin, Ministerul Sănătății a inițiat, în urmă cu doi ani, un program de screening în rândul femeilor. Acesta continuă și acum, tot mai multe femei din județ făcându-și testarea gratuită. Pentru anul 2015 Ministerul Sănătății continuă să asigure fondurile necesare derulării acestui program la nivel național. În județul Vaslui se derulează Subprogramul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolaou la populația feminină eligibilă în regim de screening, prin cele două rețele de screening organizate de Spitalul Județean de Urgență…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: