Home » Sanatate » Cum să previi bolile digestive

Cum să previi bolile digestive

de Roxana NĂSTASĂ

Având în vedere faptul că ne aflăm în sezonul de supraveghere a bolii diareice acute, pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile digestive acute (toxiinfecții alimentare, boli diareice acute) pe fondul temperaturilor ridicate, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui reamintește populației câteva din măsurile preventive în acest sens.

Spălarea insistentă a mâinilor cu apă și săpun după fiecare utilizare a toaletei, dar și înainte de a manipula produse alimentare și înainte de fiecare masă este una din măsuri. De asemenea, se recomandă aprovizionarea cu apă potabilă exclusiv din surse autorizate și verificate periodic cu laboratorul, păstrarea corespunzătoare a alimentelor în spații frigorifice, pe categorii de produse: produsele prelucrate termic nu se vor păstra alături de cele care se consuma neprelucrate termic.

O atenție deosebită trebuie acordată consumului de maioneză care, deși nu se recomandă în perioada caldă, nu trebuie preparată din ouă de rață sau gâscă. Spălarea suprafețelor de lucru și a recipientelor în care sunt păstrate alimentele, spălarea riguroasă a legumelor și fructelor, evitarea alimentelor nesigure ca proveniență, sunt alte recomandări.

Nu mai încape discuție atunci când vine vorba de momentul achiziționării alimentelor. Trebuie verificate toate produsele privind integritatea ambalajului (pentru cele preambalate), termenul de valabilitate, aspect, miros, consistență etc. și nu vor fi acceptate produse cu caracteristici modificate sau cu termen de valabilitate depășit sau modificat.

Cei de la DSP Vaslui recomandă, de asemena, o atenție deosebită privind hidratarea și alimentația corespunzătoare în cazul copiilor mici (sub 3 ani), dar și a persoanelor vârstnice și cu boli cronice.

În cazul apariției manifestărilor de boală digestivă (scaune numeroase și moi, greață, vărsături), se recomandă evitatea automedicației și prezentarea la medic pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: