Home » Social » Bani mai mulți pentru deținuți politici

Bani mai mulți pentru deținuți politici

de Roxana NĂSTASĂ

De la începutul lunii viitoare 847 de vasluieni vor primi mai mulți bani de la Casa Județeană de Pensii Vaslui. Este vorba de cei persecutați politic, care au făcut parte din detașamentele de muncă fortată, au fost arestați,  deporatați sau internați în spitale de psihiatrie.  Indemnizația acestora se va dubla, funcție de tipul de beneficiar, fie de la 100 de lei la 200 de lei, fie de la 200 de lei la 400 de lei pentru fiecare an de detenție, deportare sau internare.

Cei care au fost persecutati politic în perioada dictaturii comuniste vor primi indemnizații duble. Este vorba de 409 beneficiari ai Decretului Lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, cei deportați în străinătate ori tinuti prizonieri si 438 de vasluieni (titulari și urmași), care beneficiazã de prevederile Legii nr. 189/2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice.

Astfel, cei care au beneficiat de o indemnizatie de 200 lei vor primi 400 de lei, iar persoanele cu o indemnizatie de 100 de lei vor primi un sprijin financiar de 200 lei pentru fiecare an de chin. Din cei 409 de beneficiari din județul Vaslui, 111 sunt titulari și primesc indemnizația în functie de anii de detenție, iar restul de 298 de beneficiari sunt urmași și primesc o sumă fixă de 200 lei. Soțiile celor aflați într-o astfel de situație primesc indemnizație doar dacă nu s-au recăsătorit. Conform legii, primeste indemnizație majorată persoana care a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infractiuni politice, a fost internată în spitale de psihiatrie, a avut stabilit domiciliul obligatoriu, a fost strămutată într-o altă localitate sau a fost privată de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune.

Ceilalți 438 de vasluieni vor primi indemnizatii majorate de 200 de lei.  Aici intră cei care au fost deportați în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, cei care au fost fost refugiați, expulzați sau strămutați în altă localitate sau cei care făcut parte din detașamentele de muncă silnică.

Aceste indemnizații se vor cumula cu orice tip de pensie.

de Roxana NĂSTASĂ De la începutul lunii viitoare 847 de vasluieni vor primi mai mulți bani de la Casa Județeană de Pensii Vaslui. Este vorba de cei persecutați politic, care au făcut parte din detașamentele de muncă fortată, au fost arestați,  deporatați sau internați în spitale de psihiatrie.  Indemnizația acestora se va dubla, funcție de tipul de beneficiar, fie de la 100 de lei la 200 de lei, fie de la 200 de lei la 400 de lei pentru fiecare an de detenție, deportare sau internare. Cei care au fost persecutati politic în perioada dictaturii comuniste vor primi indemnizații duble.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: