Home » National » 147.000 de euro, cel mai mare salariu din România

147.000 de euro, cel mai mare salariu din România

În țara în care salariul mediu abia trece de echivalentul a 400 de euro, sunt și câțiva norocoși.

Cel mai bine plătit angajat român lucrează în domeniul imobiliar și anul trecut i-au intrat în cont 147.000 de euro lunar. Cu banii aceștia și-ar fi putut cumpăra la fiecare salariu două apartamente la București sau trei mașini de lux. Cel mai mare salariu din România îl are un angajat din imobilare: 2,2 milioane de euro brut. După plata taxelor și impozitelor, rămâne cu aproape 147.000 de euro în mână în fiecare lună. Pe locul doi în top este un lucrător din domeniul lucrărilor de instalații electrice, care a plecat acasă anul trecut în fiecare lună cu echivalentul a 143.000 de euro. Consultanța în afaceri s-a dovedit și ea bănoasă pentru cineva care a încasat echivalentul a aproape 128.000 de euro lunar. Chiar germanii sau britanicii pot fi invidioși pe asemenea venituri, spun într-un glas specialiștii în recrutare și experții fiscali. Nu doar pentru că vorbim despre sume colosale, ci și pentru că au fost încasate ca salariu, iar în România povara fiscală pe salarii este una mare.

„Din cauza contribuțiilor sociale mari, numărul salariilor mari și foarte mari în România este mic, căutându-se forme alternative de plată a remunerației cuvenite”, a declarat Gabriel Biriș, analist fiscal.

„Mai ales în domenii precum consultanța sau dezvoltarea imobiliară nu prea există salarii. Iar dacă există, sunt la un nivel modest, iar veniturile sunt completate din comisioane”, a declarat George Butunoiu, specialist în resurse umane.

Pentru ca cel mai bine plătit angajat român să încaseze lunar echivalentul a 147.000 de euro, atât el, cât și firma pentru care lucrează au lăsat la stat în fiecare lună taxe și impozite în valoare de aproape 53.000 de euro, cel mai mult sub formă de impozit pe venit și contribuție la sănătate.

„Cel mai probabil în acest an despre asta vorbim, despre un angajator cu apetit de risc foarte scăzut plătind și costul”, a spus Gabriel Biriș.

În România există în prezent aproape 5,3 milioane de angajați, cei mai mulți cu salarii mici. De altfel, specialiștii în resurse umane atrag atenția că angajații sunt plătiți prea puțin față de câștigurile șefilor.

„E o diferență de la 1 la 10, 1 la 15, ceea ce este nesănătos. În țările așezate, occidentale, diferența medie este de 1 la 5 între cel mai mic salariu într-o firmă și cel mai mare”, a declarat George Butunoiu.

Românii al căror salariu sare de echivalentul a 780 de euro sunt mai puțini de 200.000. În plus, și dintre aceștia doar 6 din 10 câștigă în mână în fiecare lună peste 1.500 de euro.

Cele mai mari lefuri le au angajații din energie, construcții, industria farmaceutică sau bănci.

Sursa: digi24.ro

În țara în care salariul mediu abia trece de echivalentul a 400 de euro, sunt și câțiva norocoși. Cel mai bine plătit angajat român lucrează în domeniul imobiliar și anul trecut i-au intrat în cont 147.000 de euro lunar. Cu banii aceștia și-ar fi putut cumpăra la fiecare salariu două apartamente la București sau trei mașini de lux. Cel mai mare salariu din România îl are un angajat din imobilare: 2,2 milioane de euro brut. După plata taxelor și impozitelor, rămâne cu aproape 147.000 de euro în mână în fiecare lună. Pe locul doi în top este un lucrător din…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: