Home » Administratie » Coadă la subvenții

Coadă la subvenții

de Marian MOCANU

Până la sfârșitul zilei de luni, 15 iunie, termenul final de depunere, fără penalități, au fost depuse cereri de sprijin pe suprafață pentru 82% din totalul suprafeței agricole din județul Vaslui. Fermierii mai au la dispoziție 25 de zile pentru depunerea cererilor de subvenție, sub sancțiunea aplicării de penalități de 1% pe zi din suma eligibilă la plată. În continuare, sunt așteptați să depună cereri un număr de 114 mari fermieri, care până acum nu s-au prezentat la centrele APIA, dar și reprezentanții asociațiilor crescătorilor de animale, care pot să primească subvenții pe suprafață pentru pășuni.

Luni, 15 iunie, a fost ultima zi în care se mai puteau depune cererile unice de plată pentru schemele și măsurile de sprijin în agricultură aferente anului 2015, fără penalități.

Ca se obicei, mulți fermieri au lăsat pentru ultimul moment depunerea cererilor, astfel că în ultima zi, la APIA Vaslui a fost mare aglomerație, fiind primite dosare până după miezul nopții, chiar și după închiderea aplicației.

A doua zi după expirarea termenului limită de depunerea fără penalități, a cererilor de subvenție, la APIA se formaseră din nou cozi, mulți dintre cei care s-au grăbit să depună cereri fiind în special din rândul marilor fermieri veniți cu cutii întregi de documente.

„Și în acest an, sunt fermieri care nu s-au prezentat la timp pentru a depune cererile de ajutor financiar în agricultură. Ca și în perioada precedentă, programul de lucru a agenției va fi prelungit, inclusiv sâmbăta și duminica, până la satisfacerea cererilor ultimului fermier prezentat. Dacă, așa cum a fost cazul în unele perioade, sistemul informatic național va fi suprasolicitat și se va bloca, pentru a nu ține fermierii pe loc, cererile pot fi depuse și pe hârtie, ulterior acestea urmând a fi introduse în sistem de către lucrătorii APIA. Am luat această decizie pentru ca toți fermierii care au dreptul la acest sprijin financiar pentru agricultură să poată depune cât mai repede cererile”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

În total, la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui au fost depuse un număr de 21.809 cereri de sprijin pe suprafață, față de 27.299 depuse anul trecut.

Suprafața totală pentru care s-a depus cereri de subvenție este de 218.314 hectare, reprezentând 82% din suprafața solicitată în anul 2014. Marea parte a diferenței, de aproape 38.000 hectare de teren agricol pentru care încă nu s-au depus cereri este în folosința marilor producători, dat fiind faptul că 114 dintre ei încă nu au depus dosarele de subvenții.

Nici asociațiile crescătorilor de animale înfiițate la nivelul comunelor nu au depus încă dosarele în vederea obținerea subvențiilor pe suprafață. În cazul acestora, legiferarea depunerii dosarelor de subvenții s-a făcut foarte târziu, doar în ultima săptămână, timp în care asociațiile au trebuit să convoace aduncările generale în vederea obținerii acordului tuturor membrilor în acest sens.

Cererile unice pentru obținerea sprijinului pe suprafață și în zootehnie se mai pot depune la centrele APIA până pe data de 10 iulie, sub sancțiunea aplicării de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

de Marian MOCANU Până la sfârșitul zilei de luni, 15 iunie, termenul final de depunere, fără penalități, au fost depuse cereri de sprijin pe suprafață pentru 82% din totalul suprafeței agricole din județul Vaslui. Fermierii mai au la dispoziție 25 de zile pentru depunerea cererilor de subvenție, sub sancțiunea aplicării de penalități de 1% pe zi din suma eligibilă la plată. În continuare, sunt așteptați să depună cereri un număr de 114 mari fermieri, care până acum nu s-au prezentat la centrele APIA, dar și reprezentanții asociațiilor crescătorilor de animale, care pot să primească subvenții pe suprafață pentru pășuni. Luni,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile