Home » National » Când va redeveni armata obligatorie

Când va redeveni armata obligatorie

Prin revizuirea Constituției României din anul 2003 a fost eliminată obligativitatea îndeplinirii serviciului militar pe timp de pace. Totuși, serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu în România în anumite condiții.

Potrivit ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, serviciul militar redevine obligatoriu „pe timpul instituirii stării de asediu, stării de mobilizare sau a stării de război”, se arată într-un răspuns al oficialului guvernamental la o interpelare formulată de un deputat român.

 Ministrul a mai precizat că, în condițiile actuale, Armata Română are nevoie de regenerarea resurselor umane. „În actualul cadru geopolitic unele măsuri legistlative care ar avea ca efect regenerarea resurselor umane din rezerva de mobilizare ar fi oportune”

 În acest sens, Mircea Dușa a menționat adoptarea proiectului de lege privind statutul rezerviștilor voluntari, pentru îndeplinirea serviciului militar pe bază de voluntariat. În opinia ministrului, acest pas ar fi unul important „în ceea ce privește creșterea calității și cantității resurselor umane de care forțele armate ar putea dispune”.

În răspunsul pentru o altă interpelare, ministrul Apărării a precizat că, în prezent, perioada de pregătire a soldaților și gradaților profesioniști durează două-cincni luni, în funcție de pregătirea militară anterioară a candidaților, de specificul armei sau serviciului și specialității militare.

 Pregătirea militarilor profesioniști este structurată pe două module:

 Modulul instruirii individuale, axat pe pregătirea militară generală și tactică, în vederea formării deprinderilor individuale necesare protecției individuale, ducerii luptei și mânuirii armamentului/echipamentului individual din dotare

  1. Modulul perfecționării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea militară de specialitate, specifică armelor sau serviciilor și specialităților militare.

Sursa; money.ro

Prin revizuirea Constituției României din anul 2003 a fost eliminată obligativitatea îndeplinirii serviciului militar pe timp de pace. Totuși, serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu în România în anumite condiții. Potrivit ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, serviciul militar redevine obligatoriu „pe timpul instituirii stării de asediu, stării de mobilizare sau a stării de război”, se arată într-un răspuns al oficialului guvernamental la o interpelare formulată de un deputat român.  Ministrul a mai precizat că, în condițiile actuale, Armata Română are nevoie de regenerarea resurselor umane. „În actualul cadru geopolitic unele măsuri legistlative care ar avea ca efect regenerarea resurselor umane…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Tudorel Toader, după decizia CEDO în cazul Kovesi vs România: Președintele nu a revocat-o pe în baza propunerii mele, ci decizia CCR se executăon 5 mai 2020 at 11:45

„Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi ...

Insuportabila ușurătate a ființei de nimicon 5 mai 2020 at 10:45

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de ...

Kovesi, după decizia CEDO: Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii anion 5 mai 2020 at 12:52

„Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru ...