Home » Sanatate » Emoții pentru medicii bârlădeni

Emoții pentru medicii bârlădeni

de Mihaela NICULESCU

Medicii de la Maternitatea Bârlad au trecut prin momente dificile duminică seara, când au adus pe lume un prunc al cărei mamă avea sindromul HELLP. Cu numai două săptâmâni înainte, o gravidă de 20 de ani a decedat, la aceeași unitate unitate medicală, din cauza aceleiași boli.

 Duminică seara, o tânără de 19 ani, din Puiești, a născut primul său copil, la maternitatea din Bârlad. Pe lângă emoțiile sale, medicii au avut emoții și mai mari. Analizele de sânge ale tinerei mămici indicau un diagnostic care a ucis o femeie de 20 de ani, în urmă cu câteva săptămâni. Sindromul HELLP este o afecțiune destul de rară a gravidelor, dar la spitalul bârlădean, numai în câteva săptămâni s-au înregistrat două astfel de cazuri. Pentru că afecțiunea era la început, nașterea în cazul mămicii de 18 ani a avut un deznodământ fericit. Atât mama cât și copilul trăiesc.

Medicii obstetricieni Mihai Dumitru și Ramona Tufaru au fost cât se poate de atenți cu gravida și au considerat oportună cezariana. Au acționat cu precauție, pregătiți să intervină prompt în cazul unei hemoragii sau al unui stop cardio-respirator. Numărul trombocitelor era destul de crescut, dar de zece ori mai mic decât cel indicat de analizele femeii de 20 de ani, care din păcate a decedat acum trei săptămâni la maternitatea din Bârlad.

Medicii atrag atenția asupra importanței covârșitoare a efectuării regulate de analize în cazul gravidelor. Sindromul HELLP apare în a doua parte a sarcinii, de aceea analizele de sânge trebuie făcute mai des în acea perioadă.

Sindromul HELLP este o complicație a uneia dintre cele mai severe afecțiuni care poate apărea în sarcină: preeclampsia. Sindromul îmbină dereglări ale ficatului și ale coagulării sângelui. Numele lui este un acronim care se traduce astfel: H – hemoliză; EL – creșterea enzimelor din ficat în sânge; LP – nivel scăzut al trombocitelor.

de Mihaela NICULESCU Medicii de la Maternitatea Bârlad au trecut prin momente dificile duminică seara, când au adus pe lume un prunc al cărei mamă avea sindromul HELLP. Cu numai două săptâmâni înainte, o gravidă de 20 de ani a decedat, la aceeași unitate unitate medicală, din cauza aceleiași boli.  Duminică seara, o tânără de 19 ani, din Puiești, a născut primul său copil, la maternitatea din Bârlad. Pe lângă emoțiile sale, medicii au avut emoții și mai mari. Analizele de sânge ale tinerei mămici indicau un diagnostic care a ucis o femeie de 20 de ani, în urmă cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: