Home » Social » Prințul Mihai Dimitrie Sturza infirmă povestea de amor de la originea Grădinii Publice

Prințul Mihai Dimitrie Sturza infirmă povestea de amor de la originea Grădinii Publice

de Mihaela NICULESCU

Stră-strănepotul domnitorului Mihai Sturdza admite că grădina a fost amenajată la dorința domnitorului, dar se arată neîncrezător în existența vreunei povești de iubire.

Prezent cu ceva timp în urmă, la Bârlad, prințul Mihai Dimitrie Sturdza, descendent al domnitorului Mihail Sturdza, a negat existența vreunei povești de dragoste între stră-străbunicul său și frumoasa boieroaică pentru care acesta ar fi amenajat Grădina Publică a orașului.
Scriitorul bârlădean G.G. Ursu scria că „originea grădinii e frumoasă ca o legendă”: „În 1834, Mihail Sturdza, domnul Moldovei, venind de la Constantinopol, cunoscuse la Bârlad o cucoană frumoasă. O chema Marghiolița și era soția boierului Iordachi Iamandi. De dragul ei, domnul Sturdza a dat poruncă proprietarilor din Tutova să trimită cu care de beilic, pui de copaci din esența cea mai bună, pentru a înfiripa o grădină, oferind-o ca omagiu”.
Prințul Mihai Dimitrie Sturdza crede, însă, că acest lucru ar fi imposibil: „Legendele romantice sunt făcute să înfrumusețeze realitatea. Parcul acesta minunat, pe care-l văd pentru prima oară, nu putea fi dăruit de domnitor vreunei iubite, din simplul motiv că iubita despre care se face vorbire, era proaspăt căsătorită, la fel ca și domnitorul Sturdza. Acesta se căsătorise cu o grecoaică din Constantinopol. Parcul a fost amenajat la dorința stră-străbunicului meu, după ce a fost numit domn al Moldovei de către sultan. Ideea i-a venit pe drum, când se întorcea de la Constantinopol. Ajungând în ținutul Bârladului, a văzut în stânga drumului un ogor care se întindea pe o suprafață destul de mare, și care i s-a părut potrivit pentru a-l transforma într-un parc. A fost primit atunci de vornicul de Bârlad, de pârcălabul de Tutova, și de cei aflați la conducerea ținutului Bârlad. Și-a manifestat în public dorința de a face acest parc, iar pe la 1834, au fost aduse specii rare de arbori și plante, din care o parte s-au păstrat până astăzi”, a declarat prințul Mihai Dimitrie Sturdza.
Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, a fost cea care i-a povestit despre legendara legătură dintre Marghiolița și domnitor. Descendentul acestuia nu exclude că ar fi plăcut-o pur și simplu, și este convins că parcul a fost amenajat pentru oamenii ținutului Bârlad, și nu expres pentru Marghiolița Iamandi, care, incontestabil, era plină de farmec.

de Mihaela NICULESCU Stră-strănepotul domnitorului Mihai Sturdza admite că grădina a fost amenajată la dorința domnitorului, dar se arată neîncrezător în existența vreunei povești de iubire. Prezent cu ceva timp în urmă, la Bârlad, prințul Mihai Dimitrie Sturdza, descendent al domnitorului Mihail Sturdza, a negat existența vreunei povești de dragoste între stră-străbunicul său și frumoasa boieroaică pentru care acesta ar fi amenajat Grădina Publică a orașului. Scriitorul bârlădean G.G. Ursu scria că "originea grădinii e frumoasă ca o legendă": "În 1834, Mihail Sturdza, domnul Moldovei, venind de la Constantinopol, cunoscuse la Bârlad o cucoană frumoasă. O chema Marghiolița și era…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: