Home » World » Obama și Putin au discutat la telefon despre relațiile ruso-americane și probleme internaționale

Obama și Putin au discutat la telefon despre relațiile ruso-americane și probleme internaționale

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama au purtat o conversație telefonică, joi seara, în cursul căreia cei doi lideri au abordat relațiile ruso-americane și diverse provocări internaționale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Barack Obama și Vladimir Putin „au discutat pe larg despre problemele actuale în relațiile bilaterale”, a anunțat Dmitri Peskov.

De asemenea, cei doi președinți „au făcut un schimb de opinii în legătură cu situația din Siria, soluționarea programului nuclear iranian și situația din estul Ucrainei”, a continuat el.

„O atenție aparte a fost acordată unor probleme complexe legate de lupta împotriva terorismului, în special extinderii influenței (grupării extremiste sunnite) Stat Islamic în Orientul Mijlociu”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Putin și Obama au convenit să-i însărcineze pe ministrul (rus de Externe Serghei) Lavrov și pe secretarul de Stat (american John) Kerry să organizeze o reuniune pentru a discuta acest subiect”, a precizat el.

În ceea ce privește situația din estul Ucrainei, unde un armistițiu fragil este în vigoare, din 15 februarie, între autoritățile de la Kiev și separatiștii proruși din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, președintele american și omologul său rus au convenit ca, în viitorul apropiat, secretarul adjunct Victoria Nuland și ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin să ia legătura pentru a evalua implementarea înțelegerilor de la Minsk.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin retragerea trupelor rusești din estul Ucrainei.

„Președintele Obama a reafirmat necesitatea ca Rusia să își îndeplinească obligațiile asumate în Acordul de la Minsk, inclusiv privind retragerea tuturor trupelor și echipamentului rusesc de pe teritoriul Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, care anunță că discuția telefonică a avut loc la inițiativa Moscovei.

Totodată, liderii american și rus „au subliniat importanța păstrării unității celor „șase” în cadrul negocierilor în curs (în dosarul nuclear iranian), pentru a preveni apariția armelor atomice în Iran”, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Grupul P5+1 (China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) și Teheranul au intensificat în ultimele zile negocierile asupra programului nuclear iranian.

Teheranul și Grupul P5+1 au încheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea și încadrarea activităților nucleare ale Iranului în schimbul anulării sancțiunilor internaționale impuse regimului iranian. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv până la 30 iunie.

Sursa: mediafax.ro

 

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama au purtat o conversație telefonică, joi seara, în cursul căreia cei doi lideri au abordat relațiile ruso-americane și diverse provocări internaționale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti. Barack Obama și Vladimir Putin "au discutat pe larg despre problemele actuale în relațiile bilaterale", a anunțat Dmitri Peskov. De asemenea, cei doi președinți "au făcut un schimb de opinii în legătură cu situația din Siria, soluționarea programului nuclear iranian și situația din estul Ucrainei", a continuat el. "O atenție aparte a fost acordată unor probleme complexe legate…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: