Home » Administratie » Primăria Vaslui, pentru unii mumă!

Primăria Vaslui, pentru unii mumă!

de Marian MOCANU

Diferite suprafețe de teren din domeniul public al municipiului Vaslui, pe care se află sedii ale unor instituții publice, au fost concesionate în condiții financiare diferite. Astfel, pentru terenul pe care se află sediul Finanțelor Publice, instituția va plăti nu mai puțin de 61,30 euro/mp/an, în timp ce Agenția pentru Protecția Mediului a primit un teren, tot în centru orașului, în folosință gratuită. Aceeași discordanță când vine vorba de terenurile cerute spre concesiune de firme private sau persoane publice. Este cazul unei suprafețe de teren de pe strada Libertății, dorită de SC Apicola SRL, condusă de Vasile Puf, consilier județean PSD, pentru care Primăria Vaslui cere un preț de concesionare sau vânzare de patru ori mai mic decât în alte cazuri. 

Consilierii municipali vasluieni au votat, săptămâna trecută, concesionarea unor terenuri către persoane sau instituții ale statului care-și desfășoară activitatea pe raza municipiului. Dacă în cazul Agenției Naționale a Finanțelor Publice concesionarea, pe o durată de 41 de ani, a unui teren de 5.122 mp, pe care se află sediul instituției, s-a făcut contra unei redevențe de 61,30  euro/mp/an, respectiv contra a 55.855 lei/anual, în cazul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui, terenul în suprafață de 1.073 mp s-a dat în folosință gratuită. Nu se știe motivul pentru care municipalitatea a fost atât de largă la mână cu APM, poate pentru că inspectorii acestui organism pot da amenzi usturătoare în cazul în care nu găsesc containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor la fiecare etaj al primăriei. Sau poate în speranța că reprezentanții Gărzii de Mediu vor fi mai îngăduitori când vor vedea gunoaiele de pe aleile, străzile și din jurul Vasluiului!

Dacă în ceea ce privește Finanțele Publice vasluienii, inclusiv municipalitatea, sunt buni contribuabili, deci merită recuperați ceva bani pentru concesionarea terenului de sub sediul în care funcționează, cu cei de la Mediu trebuie să ne purtăm cu mănuși, amenzile lor pot fi usturătoare!

Cele două hotărâri privind concesionarea de terenuri aparținând domeniului privat au fost votate în unanimitate de consilierii locali vasluieni.

Nu l-a fel s-a întâmplat în cazul SC Apicola SRL, societatea al cărei acționar majoritar este Asociația Națională a Crescătorilor de Albine (ANCA). Apicola, reprezentată la Vaslui de Vasile Puf, consilier județean PSD, a formulat o cerere pentru concesionarea unui teren în suprafață de 439 mp situat pe strada Libertății, unde, încă din anii 1978, ANCA a avut sediu, mai bine spus o magazie pentru colectarea mierii de albine. Primăria a cerut o evaluare a terenului din partea unui evaluator autorizat, care a stabilit un preț de vânzare a terenului de 39 euro plus TVA, sau de concesionare a acestuia, contra unei sume de 23.22,80 lei/an, respectiv mai puțin de 200 lei/lunar. În comisiile de specialitate de dinaintea ședinței de ieri, s-a discutat și despre posibilitatea ca, în locul concesionării, terenul în cauză să fie vândut, prin atribuire directă, către SC Apicola SA. În nici o comisie de specialitate, propunerea de vânzare nu a avut succes.

Consilierul local Ioan Zaharia, inițiatorul propunerii de vânzare, a anunțat în ședința de CL că revine asupra propunerii sale, dat fiind prețul foarte mic.

„Nu înțeleg cum a fost făcută evaluarea, câtă vreme, la nici 20 de metri depărtare, zilele trecute, un teren din zonă s-a vândut cu 120 euro/mp, de patru ori mai scump”.

Consilierii liberali au cerut precizări și cu privire la societatea care a făcut cererea de concesionare, directorul acesteia, Vasile Puf precizând că acționarul majoritar este ANCA, al cărui vicepreședinte a filialei județene vaslui este chiar el. Consilierul Liberal Sorin Radu a atras atenția că nici vânzarea, și nici concesionarea unui teren din proprietatea privată a municipiului Vaslui nu se poate face prin atribuire directă decât în cazul în care se face către cel care l-a avut în folosință anterior, ceee ce nu este cazul Apicola, fostul beneficiar fiind ANCA.

Cu toate eforturile lui Valeriu Caragață, cel care, în afara calității de consilier local este și administrator al județului, fiind practic coleg nu doar de partid cu consilierul județean Vasile Puf, propunerea de concesionare în favoarea Apicola a terenului a fost amânată pentru o ședință viitoare.

Mai trebuie menționat că prețul calculat de evaluatorul autorizat pentru terenul dorit de Apicola este de circa patru ori mai mic decât în cazul altor firme sau persoane fizice din Vaslui. Pentru a se ajunge la un asemenea chilipir, se pare că expertiza evaluatorului a fost repetată de mai multe ori, până s-a ajuns la un preț „corect”.

de Marian MOCANU Diferite suprafețe de teren din domeniul public al municipiului Vaslui, pe care se află sedii ale unor instituții publice, au fost concesionate în condiții financiare diferite. Astfel, pentru terenul pe care se află sediul Finanțelor Publice, instituția va plăti nu mai puțin de 61,30 euro/mp/an, în timp ce Agenția pentru Protecția Mediului a primit un teren, tot în centru orașului, în folosință gratuită. Aceeași discordanță când vine vorba de terenurile cerute spre concesiune de firme private sau persoane publice. Este cazul unei suprafețe de teren de pe strada Libertății, dorită de SC Apicola SRL, condusă de Vasile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile