Home » Social » Așa s-a ajuns – Bârlădenii au nevoie de „Poliția gunoiului!”

Așa s-a ajuns – Bârlădenii au nevoie de „Poliția gunoiului!”

de Mihaela NICULESCU

Sute de bârlădeni, cei mai multi fiind crescatori de animale, nu au încheiat contract cu SC CUP SA, motivând că deșeurile produse în gospodăria lor sunt depozitate pe teren privat. Controalele au arătat contrariul – tone de gunoi menajer, inert sau animalier, sunt aruncate la întâmplare pe domeniul public.

Incontestabil, unii bârlădenii nu știu de vorbă bună, somațiile aducându-i pe linia de plutire, iar pe unii doar amenzile. Pentru că ani la rând au aruncat gunoiul unde au vrut, sute de bârlădeni au fost amendați contravențional, dar asta nu a rezolvat problema. Pentru a pune capăt, totuși, acestei atitudini medievale de care dau dovadă, mulți cetățeni care locuiesc la case au fost luați în vizor, iar în cartierele vulnerabile au fost plasați polițiști locali pentru a asigura paza. Aceștia patrulează zilnic, monitorizând felul în care cetățenii respectă legea salubrizării, ca atunci când calcă strâmb să-i sancționeze.
„Din luna aprilie, am încercat să limităm, pe cât posibil, aruncarea gunoiului la întâmplare, iar pentru asta am hotărât ca polițiștii locali să asigure paza zonelor situate la periferia orașului, devenite ad hoc rampe de gunoi. Este vorba despre zona Cimitir, cartierele Munteni și Podeni, Deal II, zona bisericii Sf. Andrei și Centrul de Afaceri. Primăria împreună cu asistații social și utilaje închiriate au ecologizat amplasamentele date în paza Poliției Locale. S-au aplicat până acum 30 de amenzi și s-au dat alte zeci de somații”, ne-a declarat Olga Ungureanu, șefa Serviciului Gospodărie Comunală și Locativă.
Nu doar terenurile de pe domeniul public de la periferiile orașului au fost ținta contravenienților, dar și râul Bârlad. La Primăria Barlad, există o comisie care monitorizează proprietarii de animale și păsări certați cu legea, care aruncă în canalizarea pluvială tot felul de dejecții care poluează. Amenzile pe care această categorie de bârlădeni riscă să le primească sunt cuprinse între 50 și 250 de lei, polițiștii putând amenda chiar zilnic persoanele fizice sau juridice care încalcă legea.

de Mihaela NICULESCU Sute de bârlădeni, cei mai multi fiind crescatori de animale, nu au încheiat contract cu SC CUP SA, motivând că deșeurile produse în gospodăria lor sunt depozitate pe teren privat. Controalele au arătat contrariul – tone de gunoi menajer, inert sau animalier, sunt aruncate la întâmplare pe domeniul public. Incontestabil, unii bârlădenii nu știu de vorbă bună, somațiile aducându-i pe linia de plutire, iar pe unii doar amenzile. Pentru că ani la rând au aruncat gunoiul unde au vrut, sute de bârlădeni au fost amendați contravențional, dar asta nu a rezolvat problema. Pentru a pune capăt, totuși,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: