Home » Business » Singura dobândă bancară din România care nu se impozitează

Singura dobândă bancară din România care nu se impozitează

Legea spune că dobânda pentru depozitele bancare se impozitează cu 16%. Mai mult, în cazul în care titularul depozitului nu are alte venituri, este obligat să achite contribuția de asigurări de sănătate. Există, însă, o excepție de la această regulă.

Este vorba despre o parte din bonificația acordată la depozitele constituite de persoanele fizice la băncile pentru locuințe, care reprezintă mai mult decât simpla dobândă bancară. Alături de această dobândă, în funcție de suma depusă de client, acesta mai primește o primă de la stat în valoare de 25% din suma depusă, însă nu mai mult de echivalentul sumei de 250 de euro.

Aceste sume primite în contul primei de la stat nici nu se impozitează cu 16% și nici nu intră la calculul contribuției la sănătate, conform precizărilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Prima de stat acordată pentru economisirea și creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ (acordată în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007) nu este venit impozabil și pentru aceasta nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate”, scriu reprezentanții Fiscului drept răspuns la o întrebare a unui contribuabil adresată pe pagina oficială de Facebook a ANAF.
În schimb, partea de dobândă acordată de bancă se impozitează conform reglementărilor fiscale în vigoare. „Veniturile realizate sub formă de dobânzi la depozitele constituite în baza legislației privind economisirea și creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează și se reține de către plătitorii de astfel de venituri, la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului”, precizează Fiscul.
În situația în care singurul venit pe care îl realizează persoana fizică este cel din dobânzi, aceastea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. „Contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabilește de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informațiilor din declarația privind venitul realizat sau din declarația privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum și pe baza informațiilor din evidența fiscală”, mai adaugă reprezentanții Fiscului.

În România, produsul de economisire-creditare este disponibil la BCR Banca pentru Locuințe și la Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Sursa: money.ro

Legea spune că dobânda pentru depozitele bancare se impozitează cu 16%. Mai mult, în cazul în care titularul depozitului nu are alte venituri, este obligat să achite contribuția de asigurări de sănătate. Există, însă, o excepție de la această regulă. Este vorba despre o parte din bonificația acordată la depozitele constituite de persoanele fizice la băncile pentru locuințe, care reprezintă mai mult decât simpla dobândă bancară. Alături de această dobândă, în funcție de suma depusă de client, acesta mai primește o primă de la stat în valoare de 25% din suma depusă, însă nu mai mult de echivalentul sumei de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: