Home » Social » Imobilele cu bulină roșie nu mai pot fi asigurate

Imobilele cu bulină roșie nu mai pot fi asigurate

de Roxana NĂSTASĂ

Sutele de persoane din județ care locuiesc în case sau blocuri cu bulină roșie au toate motivele să fie supărate. Noua lege a asigurărilor, 191/2015, nu le mai permite să își încheie niciun fel de poliță de asigurare: nici de stat, nici privată.

Dacă până acum oamenii care dețin locuințe în clădiri cu bulină roșie nu se puteau asigura împotriva nenorocirilor mari care le-ar fi putut afecta casa, precum cutremure, alunecări de teren sau inundații, de acum nu se mai pot păzi – prin intermediul asigurării locuinței – nici măcar împotriva scurgerilor de apă din apartamentele vecinilor, a incendiilor, a furturilor din locuință sau a altor asemenea probleme.
Legea 195/2015 a fost elaborată pentru a-i motiva pe români să-și încheie polițe obligatorii. Din păcate, oamenii care locuiesc în locuințele cu bulină roșie, încadrate în gradul I de risc seismic, au fost dați la o parte. Singura soluție pentru ei ar fi ca primăriile să consolideze clădirile, în ritm alert, însă cum așa ceva e imposibil din lipsă de fonduri, cei din blocurile cu bulină roșie rămân ai nimănui.
Legea 191/2015 stipulează că proprietarul de locuință trebuie neapărat să își încheie o poliță obligatorie de asigurare a casei, care să-l scutească de plata avariilor în caz de cutremur, inundație sau alunecare de teren. Polița este pentru a-și putea încheia și o asigurare privată prin care omul s-ar păzi de alte daune, precum incendiul sau infiltrațiile din apartamentele vecinilor. Cine locuiește însă într-una din clădirile cu bulină roșie, încadrată în gradul I de rism seismic, nu-și poate face asigurarea obligatorie decât în anumite condiții, a căror îndeplinire nu ține direct de cetățean.
Mai exact, locatarul și-ar putea face asigurare numai după ce imobilul a fost consolidat, consolidare pe care n-o poate face el singur. Realizarea unor astfel de lucrări, care sunt destul de costisitoare ține de Primărie. Iar cum municipalitatea n-are fonduri pentru consolidări, locatarii din blocurile cu bulină roșie au tot dreptul să fie supărați și să se simtă lăsați în voia sorții.
În județ, blocuri cu gradul I de risc seismic sunt doar la Bârlad.

de Roxana NĂSTASĂ Sutele de persoane din județ care locuiesc în case sau blocuri cu bulină roșie au toate motivele să fie supărate. Noua lege a asigurărilor, 191/2015, nu le mai permite să își încheie niciun fel de poliță de asigurare: nici de stat, nici privată. Dacă până acum oamenii care dețin locuințe în clădiri cu bulină roșie nu se puteau asigura împotriva nenorocirilor mari care le-ar fi putut afecta casa, precum cutremure, alunecări de teren sau inundații, de acum nu se mai pot păzi - prin intermediul asigurării locuinței - nici măcar împotriva scurgerilor de apă din apartamentele vecinilor,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile