Home » Administratie » Vasluienii nu folosesc „Spațiul privat virtual” al Finanțelor Publice

Vasluienii nu folosesc „Spațiul privat virtual” al Finanțelor Publice

de Marian MOCANU

Unul din serviciile electronice aflate la dispoziția contribuabililor și care le-ar ușura foarte mult comunicarea cu administrațiile fiscale este prea puțin cunoscut și aproape deloc accesat de vasluieni. Prin intermediul „Spațiului privat virtual”, oricine poate să-și vizualizeze obligațiile de plată, depune documente sau chiar să primească acte administrative fiscale fără a mai sta la ghișeele agențiilor fiscale.

Zilnic, sute de vasluieni trec pragul agențiilor fiscale, o bună parte dintre aceștia dorind doar o serie de informații, îngreunând astfel munca lucrătorilor de la ghișee. În acest scop, în curând, la nivelul Administrației Județeane a Finanțelor Publice Vaslui va fi deschis un birou unic, unde solicitanții vor primi, dacă este posibil pe loc, dacă nu în cel mai scurt timp, informațiile solicitate.

Conform spuselor lui Nelu Sava, directorul AJFP Vaslui, „Activitatea acestui birou, pe lângă faptul că va putea oferi informațiile solicitate de contribuabili, are rolul de a reduce la minim contactul dintre solicitanți și personalul din birouri. Până atunci, vasluienii au deja la îndemână un instrument care le pune la îndemână toate informațiile. Mai mult decât atât, prin intermediul «Spațiului privat virtual» al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pot fi scutiți de drumurile până la agențiile fiscale pentru depunerea sau obținerea unor documente fiscale”.

Spațiul Privat Virtual” este un serviciu prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informațiilor și înscrisurilor în legătură cu situația fiscală a oricărui contribuabil. Practic, persoanele care se înregistrează ca utilizatori ai acestui serviciu pot transmite de acasă sau de la birou o serie de documente, cum ar fi declarațiile fiscale întocmite de persoana fizică privind veniturile realizate din România (Formularul 200), declarația privind venitul estimat (formularul 220), cerere privind destinația sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor (Formularul 230). Tot prin intermediul acestui serviciu electronic se pot adresa cereri către organul fiscal pentru obținerea unor informații sau documente în legătură cu situația fiscală personală. Astfel, se evită deplasarea la instituțiile fiscale pentru a depune cereri de informații despre, de exemplu, contribuțiile de asigurări sociale declarate de angajatori, ori cuantumul de plată a impozitelor datorate de solicitant. În plus, la cerere, persoanele fizice înregistrate în „Spațiul Privat Virtual” pot primi direct pe email certificate de atestare fiscală, adeverințe de venit, acte administrative fiscale, acte de executare și alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, inclusiv decizii de impunere, notificări sau somații. Tot prin intermediul acestui instrument electronic se pot solicita opinii avizate privind aplicarea legislației fiscale.

„Cu toate că sunt evidente avantajele utilizării acestui serviciu, care nu implică nici un cost, ba, mai mult, te scutește de deplasări și așteptare la ghișeele agențiilor fiscale, vasluienii sunt reticenți în a apela la acest serviciu. Am făcut campanii de informare, am ajuns chiar să deleg un angajat să stea la ușa AJFP pentru a explica contribuabililor avantajele Spațiulului Privat Virtual. Contribuabilii sunt încă reticenți când vine vorba de a folosi acest serviciu electronic. Din peste o sută de mii de contribuabili persoane fizice, mai puțin de o sută sunt în acest moment înregistrați și folosesc acest serviciu. Vasluienii încă preferă să stea la cozi la ghișee pentru a depune o cerere, a primi un act fiscal sau pentru a cere informații, când ar putea face acest lucru de acasă, din fața calculatorului”, ne-a mai declarat directorul Nelu Sava.

Acest serviciu poate fi accesat de persoanele fizice care au atribuite un Cod Numeric Personal, iar înregistrarea în „Spațiul Privat Virtual se face prin accesarea site-ului www.anaf.ro, în secțiunea ,,Înregistrare Utilizatori” cu ajutorul unui username și a unei parole primite în urma depunerii unei simple cereri depuse la agențiile fiscale. Datele de înregistrare se verifică on-line, cu ajutorul numerelor de înregistrare înscrise pe un act administrativ fiscal emis de administrația fiscală (cum ar fi decizie de impunere), începând cu anul 2013. Cei care nu dețin un act administrativ fiscal, trebuie să se adreseze oricărei administrații fiscale, în termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrării în Spațiul Privat Virtual pentru verificarea datelor. În rest, singura condiție pentru accesarea acestui serviciu este să dispui de un calculator conectat la internet!

de Marian MOCANU Unul din serviciile electronice aflate la dispoziția contribuabililor și care le-ar ușura foarte mult comunicarea cu administrațiile fiscale este prea puțin cunoscut și aproape deloc accesat de vasluieni. Prin intermediul „Spațiului privat virtual”, oricine poate să-și vizualizeze obligațiile de plată, depune documente sau chiar să primească acte administrative fiscale fără a mai sta la ghișeele agențiilor fiscale. Zilnic, sute de vasluieni trec pragul agențiilor fiscale, o bună parte dintre aceștia dorind doar o serie de informații, îngreunând astfel munca lucrătorilor de la ghișee. În acest scop, în curând, la nivelul Administrației Județeane a Finanțelor Publice Vaslui va…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor