Home » Justitie » Cât mai durează procesul vameșilor din lotul Albița 2

Cât mai durează procesul vameșilor din lotul Albița 2

de Marian MOCANU

Continuă procesul vameșilor de la Albița arestați la propunerea procurorilor DNA în luna octombrie a anului 2013 pentru luare de mită. Cercetarea judecătorească are șanse mari să se lungească o bună perioadă de timp, dat fiind că apărătorii au cerut o multitudine de probe care, în opinia lor, ar dovedi nevinovăția acuzaților. Numai pentru audierea sutelor de înregistrări și confruntarea lor cu transcripturile aflate la dosar ar trebui să se aloce mai multe termene de judecată. Iar aceasta este doar una dintre cererile apărătorilor.

Joi a fost ședință maraton la Tribunalul Vaslui în dosarul în care 21 de lucrători vamali de la punctul de Trecere a Frontierei sunt acuzați de fapte de corupție. La aproape doi ani de la arestarea vameșilor din lotul Albița 2, cercetarea judecătorească continuă. De această dată este rândul inculpaților să propună probe pentru a demonta acuzațiile procurorilor DNA. Aproape la unison, avocații vameșilor au cerut, rând pe rând, ascultarea înregistrărilor ambientale – probe video și audio în dosar – făcute în perioada iulie – noiembrie 2013 de investigatorii sub acoperire. Unii avocați au cerut chiar și expertize tehnice asupra acestor înregistrări, alții rezervându-și acest drept pentru termenele viitoare. Motivul invocat de apărători îl reprezintă inadvertențele între înregistrări și transcripturile acestora existente la dosar, chiar și în cazul înregistrărilor privind perchezițiile corporale făcute asupra inculpaților cu ocazia descinderii în vama Albița a procurorilor DNA.

Judecătorii se vor pronunța asupra acestor cereri la termenul viitor, din data de 5 noiembrie. Avocații vameșilor au mai cerut audierea încă o dată a martorilor din dosar, inclusiv a investigatorilor moldoveni sub acoperire pe a căror mărturie și înregistrări este construit întreg dosarul instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. S-a insistat în mod special pe audierea lui Igor Caraman, contrabandistul moldovean transformat în investigator sub acoperire, care a furnizat cele mai multe probe la dosar. Apărătorii au motivat acest lucru prin faptul că, la audierile anterioare, nu au avut posibilitatea să pună întrebări punctuale martorului și să confrunte declarațiile acestuia cu înregistrările aflate la dosarul cauzei.

„Sunt foarte multe inadverdențe în cele declarate de Caraman. Punctual, el susține că pe data de 16 octombrie 2013 a introdus în țară o armă ascunsă în portiera autoutilitarei pentru că nu a fost controlat. Ori, din înregistrările la dosar se vede cum acuzata Pandelache verifică vehiculul, deschizând portierele și controlând bagajele!”, a susținut unul din apărători.

Cererea de audiere a celor trei martori moldoveni a fost aprobată de judecători, aceștia urmând a fi citați cu mandat de aducere. Dat fiind multitudinea de probe cerute de apărători și în special faptul că se dorește audierea și expertizarea înregistrărilor video, este de așteptat ca procesul să dureze multe luni de acum înainte. Este vorba totuși de 22 de inculpați care, fiecare, susțin că sunt nevinovați. Trebuie spus că dintre vameșii reținuți inițial pentru luare de mită, unul singur a ales calea procedurii simplificate prin recunoașterea vinovăției în fața instanței. În cazul acesteia, procesul s-a terminat după doar trei termene, iar vameșa a primit o sentință foarte ușoară, de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Ceilalți riscă însă să fie găsiți vinovați și să stea ani buni după gratii, cu atât mai mult cu cât sunt acuzați și de infracțiunea de constituire sau asociere la un grup infracțional organizat. Ei au fost acuzați că, în schimbul a diferite sume de bani sau alte bunuri, nu-și făceau în unele cazuri datoria, facilitând astfel contrabanda prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița.

de Marian MOCANU Continuă procesul vameșilor de la Albița arestați la propunerea procurorilor DNA în luna octombrie a anului 2013 pentru luare de mită. Cercetarea judecătorească are șanse mari să se lungească o bună perioadă de timp, dat fiind că apărătorii au cerut o multitudine de probe care, în opinia lor, ar dovedi nevinovăția acuzaților. Numai pentru audierea sutelor de înregistrări și confruntarea lor cu transcripturile aflate la dosar ar trebui să se aloce mai multe termene de judecată. Iar aceasta este doar una dintre cererile apărătorilor. Joi a fost ședință maraton la Tribunalul Vaslui în dosarul în care 21…

Review Overview

User Rating: 2.1 ( 1 votes)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: