Home » Justitie » Povestea crimei care a înfiorat județul

Povestea crimei care a înfiorat județul

de Marian MOCANU

Decizie extrem de rar întâlnită în rândul criminalilor care-și așteaptă sentința pentru faptele lor: tânărul cioban din Tăcuta, care, zilele trecute a ucis cu bâta un alt cioban, într-un moment de nebunie, nu va uza de nicio portiță legală pentru a-i convinge pe judecători să-i micșoreze pedeapsa. Tânărul a luat bărbăteasca hotărâre de a se declara vinovat, chiar dacă asta va însemna că nu-și va putea vedea copiii, dintre care unul încă nenăscut, crescând.
Ionuț Marian, tânărul de 23 de ani, nu va folosi nici măcar scuza că el a fost cel provocat, după ce victima sa l-a lovit cu bâta după cap atât de tare, încât nu și-a mai putut ține sub control nevoile fiziologice, defecând în pantaloni.cioban

Crima care a înfiorat comuna Tăcuta în ziua de 4 octombrie are în spate o poveste cu doi ciobani, invidie, multă frustrare și orgolii stupide. Întocmai ca în balada Miorița sau în „Baltagul” lui Sadoveanu.
Ucigașul, Marian Ionuț, este oier de mic copil. Are doar șase clase primare și abia știe să scrie. În schimb, a fost om harnic. A ajuns să aibă propria turmă, iar asta l-ar cam fi umplut de năduf pe vecinul său, Costel Grosu, cioban și el, în vârstă de 41 de ani.
De-a lungul anilor, între cei doi au avut loc mai multe scandaluri, unele încheiate chiar și cu cu bătăi. Odată, Marian a depus o plângere la poliție după ce a fost tăiat pe obraz cu o sticlă, incident în urma căruia a rămas cu o cicatrice. Ulterior, și-a retras plângerea, din respect pentru consăteanul său mai în vârstă. Prietenii comuni ai celor doi, au povestit la audieri, că acesta din urmă a considerat gestul lui Marian drept unul de slăbiciune, așa că – susțin ei – nu a încetat să-i facă zile fripte tânărului cioban.

Lovit atât de tare cu bâta, încât s-a scăpat în pantaloni

cioban-criminalNeânțelegerile dintre cei doi au culminat săptămâna trecută, atunci când Grosu și-ar fi părăsit oile, iar animalele s-au amestecat cu turma lui Marian Ionuț. În momentul respectiv, tânărul își ajuta niște confrați la spălatul oilor, iar când a observat că s-au amestecat turmele, a sărit să le despartă.
Când Costel Grosu a apărut, tânărul cioban i-a reproșat că și-a lăsat oile de izbeliște: „Până când să-ți pasc ție oile?”. Nervos că „mucosul” (care i-a fost cândva ucenic) îndrăznește să-i atragă atenția, Grosu ar fi luat o bâtă și l-ar fi lovit pe Marian în ceafă.
Lovitura a fost atât de puternică, încât tânărul oier s-a scăpat, pur și simplu, în pantaloni. A văzut negru în fața ochilor de furie. A smuls bâta din mâna lui Grosu și a început să-l lovească furibund pe spate, pe torace și în cap. Una din lovituri i-a crăpat, practic, țeasta. Ionuț Marian a fost, totuși, incapabil să se oprească. Chiar după ce victima sa a căzut nemișcată, el s-a urcat cu picioarele pe pieptul victimei, urmele fiind vizibile în momentul autopsiei.

„Trebuie să plătesc, pentru că am făcut moarte de om”

După ce și-a revenit din criza de nervi, realizând nenorocirea, tânărul și-a reclamat el însuși fapta, la telefon și i-a așteptat la fața locului pe criminaliști.
A fost condus la audieri în picioarele goale și într-o pereche de pantaloni de trening de împrumut, din cauză că hainele sale miroseau îngrozitor de la fecalele pe care nu și le-a putut stăpâni după lovitura în ceafă.
La anchetă, ucigașul și-a recunoscut fapta, povestind în amănunt totul. Nu a contestat la instanța superioară măsura arestării preventive, motivând în fața anchetatorilor: „Trebuie să plătesc pentru că am făcut moarte de om. Nu trebuia să fac așa ceva, dar mi-am pierdut firea din cauză că nea Costel m-a lovit degeaba, deși el el cel vinovat.”
Ionuț Marian abia ce își întemeiase o familie. Avea un copil mic, iar nevasta urmează ca, zilele acestea, să aducă pe lume încă unul. Criza lui de mânie s-ar putea să-l coste ani grei de închisoare. Între 10 și 20 de ani, adică atunci când va ieși, copilul său cel mare va avea vârsta lui de acum.

de Marian MOCANU Decizie extrem de rar întâlnită în rândul criminalilor care-și așteaptă sentința pentru faptele lor: tânărul cioban din Tăcuta, care, zilele trecute a ucis cu bâta un alt cioban, într-un moment de nebunie, nu va uza de nicio portiță legală pentru a-i convinge pe judecători să-i micșoreze pedeapsa. Tânărul a luat bărbăteasca hotărâre de a se declara vinovat, chiar dacă asta va însemna că nu-și va putea vedea copiii, dintre care unul încă nenăscut, crescând. Ionuț Marian, tânărul de 23 de ani, nu va folosi nici măcar scuza că el a fost cel provocat, după ce victima sa…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor