Home » Justitie » Preț bătut în cuie pentru drogurile vândute de elevii traficanți din Bârlad și Vaslui – Între 10 și 15 lei priza

Preț bătut în cuie pentru drogurile vândute de elevii traficanți din Bârlad și Vaslui – Între 10 și 15 lei priza

de Marian MOCANU
O nouă rețea de traficanți de droguri de risc și mare risc a fost destructurată de polițiștii vasluieni. Rețeaua, formată din 11 persoane, o parte dintre ei liceeni, vindeau droguri chiar și în instituții de învățământ din Bârlad sau Vaslui. Deși bănuiau ca oamenii legii au pus ochii pe ei, elevii nu s-au lăsat, punând la punct o perversa strategie de a introduce drogurile pe poarta școlii.
Liceele din Bârlad și din Vaslui sunt în fierbere, după ce mai mulți elevi și foști elevi au fost trimiși,  joi, 15 octombrie, în judecată pentru trafic și consum de droguri de risc și mare risc. Unul dintre aceștia, bârlădeanul Radu Octavian, este deja la a doua condamnare. Elev la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Barlad, el a fost „iertat” anul trecut de judecătorii vasluieni, primind, pentru trafic de droguri, doar o condamnare de opt luni cu suspendarea executării. El a beneficiat de clemență după ce a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.
În urma colaborării cu organele de anchetă s-a ajuns la acest al doilea dosar, în care sunt implicați alți zece tineri, unii inca elevi. Trei dintre ei –  Alin Iulian Obreja, Ștefan Alexandru Ghimpu și Adrian Marcelo Ciocârlan – sunt acuzați de deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu. Ceilalți opt, care au în in plus și acuzația de trafic de droguri, respectiv Radu Octavian, Cristian Marian Anton, Andrei Manolache, frații Bogdan și Mihăiță Adrian Ionașcu, Răzvan Cosmin Chiriac, Alexandru Cozma și Paul Alexandru Chiroșcă, riscă pedepse mai grele.
Aceștia din urmă formaseră o adevărată rețea de trafic de droguri, atât ușoare, cât și de mare risc, având printre clienți chiar colegi de-ai lor din liceele vasluiene sau bârlădene, unde vindeau dozele la prețuri cuprinse între 10 și 50 de lei doza.
În urma anchetei desfășurate de polițiștii Biroului de Combatere a Criminalității organizate în colaborare cu procurorii DIICOT, a rezultat că, în ultima perioadă, traficanții bănuiau că sunt monitorizați și purtau asupra lor cantități mici de droguri, astfel ca, dacă sunt prinși, să declare că sunt pentru consum propriu.
Evidenta ingrijoratoare
liceeni-eleviConform ultimului raport al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui, la nivelul județului Vaslui se constată o reducere a numărului de consumatori de droguri. Astfel, în anul 2014 au fost timiși în judecată nu mai puțin de 17 traficanți de droguri, din care 8 au fost condamnați, număr mai mic decât în anul 2013, când au fost trimiși în judecată nu mai puțin de 22 de persoane, 17 dintre acestea fiind condamnate. Au fost înregistrate nu mai puțin de 25 de cazuri, majoritatea în zona Bârladului, de persoane care au apelat la serviciile medicale de urgență ca urmare a consumului de droguri.
La CPECA Vaslui, 40 de persoane s-au adresat Centrului pentru Asistență și Informare pentru Situații de Consum de Droguri, 10 dintre aceștia solicitând asistență psihologică pentru a scăpa de această meteahnă. Cu toate acestea, și cu toate eforturile depuse de polițiști, fenomenul consumului de droguri este departe de a fi stins. Mulți dintre consumatori și traficanți sunt tineri care au deprins acest obicei în străinătate unde au fost plecați la muncă, consideră specialiștii.
Poate și din cauza sărăciei, regiunea Moldovei este pe locul trei în țară ca număr de tineri care au avut nevoie de asistență medicală de urgență ca urmare a consumului de droguri. Mai grav este că fenomenul este din ce în ce mai prezent în rândul elevilor, unii dintre consumatori făcând următorul pas, acela de a deveni traficanți pentru a avea bani de droguri.

About Tehno Redactor

3 comments

  1. acesti tineri trebuie condamnati fara mila! la ani de puscarie ! fara mila! dati cellorlati exemple de urmat! nu mizerii si golanii!

  2. in zona stadion se vand ca pe taraba ……….. nimeni nu vede

  3. gandacel@yahoo.com

    Acesti tineri trebuie ajutati medical,,,sunt niste inconstienti, plus ca politia ar trebui sa stopeze vanzarea, aducerea in tara a acestor ”otravuri” de mare risc..

%d blogeri au apreciat: