Home » Invatamant » Cum au plănuit autoritățile județului să readucă la școală peste 1.300 de copii care au legat cartea de gard

Cum au plănuit autoritățile județului să readucă la școală peste 1.300 de copii care au legat cartea de gard

de Marian MOCANU

Un proiect mamut, în care au fost puse la bătaie sume serioase de bani – 14 milioane de lei – și o logistică impresionantă, este rețeta prin care  forurile județene speră să facă oameni peste 1.300 de copii care au abandonat școala.

În martie, Consiliul Județean Vaslui, în parteneriat cu Filiala Iași a Fundației HOLT România, a demarat un proiect de mare importanță pentru prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor din ciclul primar. Proiectul „Școala te face OM!”, care se va derula pe o perioadă de 16 luni, urmează să realizeze activități destinate copiilor expuși riscului de abandon școlar, în fiecare comună din județul Vaslui.

Activitățile derulate cu copii, părinții și cadrele didactice se vor desfășura la Centrul Județean de Resurse “Școala te face OM!”, creat în cadrul proiectului. Vor fi achiziționate mai multe microbuze pentru transportul copiilor din comunele vasluiene la centrul vasluian, în vederea înființării grupului țintă.

Chiar zilele acestea urmează să se desfășoare o licitație pentru achiziționarea unui microbuz care să reziste drumurilor din zona rurală și care să poată fi folosit nu doar la transportul elevilor, ci și pentru a fi transformat în Bibliotecă Mobilă. Aceasta este o altă componentă a proiectului, ce are în vedere copiilor provenind din familii sărace la lectură, calea cea mai simplă spre dezvoltarea competențelor de bază: scris, citit, înțelegere.

Tot aceste microbuze vor fi folosite ulterior pentru transportul în excursii gratuite a celor mai buni 100 de copii, respectiv a celor care își vor schimba primii situația școlară.

Proiectul „Școala te face OM!” este primul de o asemenea amploare. E cu atât mai ultil cu cât, la nivelul ciclului primar din județul Vaslui, sunt identificați  1291 de copii cu risc crescut de abandon școlar. Dintre aceștia, în grupul țintă vor fi cuprinși 1.200 copii, dintre care 300 de etnie romă, identificați ca fiind în situația de risc de abandon școlar.

Va fi acesta un proiect în beneficiul copiilor sau … al politicienilor?

În paralel, 940 de părinți ai acestor copii, vor fi ajutați să-și îmbunătățească metodele de sprijin pentru aceștia, iar 891 de cadre didactice vor fi sprijinite în identificarea celor mai bune metode și tehnici de a-i ajuta pe copiii cu probleme școlare din cauze sociale, familiale să depășească situația de risc. Activitățile ce vor fi desfășurate în cadrul proiectului sunt multiple, de la 10 programe educaționale menite să atragă copii către școală, până la furnizarea de rechizite gratuite, achiziția de laptopuri, videoproiectoare, a unui microbuz și distribuirea de cărți în fiecare școală implicată, câte una din fiecare din cele 81 de comune vasluiene.

În vederea stimularii copiilor să participe la activitățile prevăzute în proiect, primii 100 de copii care își îmbunătățesc frecvența școlară vor beneficia de o excursie în zona Moldovei.

Rămâne nu doar ca cei implicați în proiect, cadre didactice, oficiali, ori părinți să se achite de obligațiile ce și le-au asumat, dar achiziițiile făcute să fie folosite strict în scopul ce le-a fost menit. Iar microbuzele să fie utilizate doar la transportul elevilor și a părinților acestora, și nu al votanților, a materialelor publicitare de campanie electorală sau a buletinelor de vot, așa cum se mai întâmplă uneori cu microbuzele școlare.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: