Home » Social » Expoziție în premieră națională, la Muzeul „Pârvan”

Expoziție în premieră națională, la Muzeul „Pârvan”

de Mihaela NICULESCU

Duminică, 25 octombrie, de Ziua Armatei, de la ora 11, bârlădenii vor putea participa la deschiderea expoziției „Arta din tranșee”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan”. Evenimentul este unic în țară și cuprinde 200 de obiecte realizate de soldați, civili și prizonieri de război, din materiale de război – obuze, țevi de tun, gloanțe etc. Este vorba despre o expoziție de Trench Art, autorii fiind persoane care au trăit în perioada celor două războaie mondiale.

Piesele colecționate timp de peste 20 de ani aparțin lui Cristian Dumitru, cel care acum doi ani a prezentat tot la muzeul bârlădean o colecție de jucării vechi și foarte vechi.

Trench Art 1„Expoziția pe care o va organiza Muzeul «Vasile Pârvan» pe 25 octombrie este cu totul inedită. O premieră pentru muzeele românești. Ne bucurăm că mai vechiul nostru colaborator, Cristian Dumitru, a ales să prezinte o astfel de expoziție la Bârlad. Publicul va lua contact cu fenomenul Trench Art, un gen de artă decorativă, rezultat al creativității soldaților, civililor și prizonierilor de război care au realizat obiecte excepționale din materiale de război. Publicul va putea admira sfeșnice, veioze, scrumiere, brichete, râșnițe sau vaze confecționate din obuze, în special, achiziționate din târgurile de vechituri și anticariate din România, Franța, Italia, Belgia și Germania. Fenomenul Trench Art este în continuare prezent în zonele de conflict unde, pe lângă moarte și teroare, se mai nasc și lucruri frumoase, cum sunt aceste «suveniruri», adevărate opere de artă”, ne-a declarat muzeografa Alina Butnaru, organizatoarea expoziției.

La vernisarea expoziției „Arta din tranșee” vor fi prezenți istoricul militar Emil Boboescu, din București și lectorul universitar dr. Cristian Ungureanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Expoziția unicat va putea fi vizionată până în luna ianuarie, când se va muta și la alte muzee din Moldova și Transilvania.

de Mihaela NICULESCU Duminică, 25 octombrie, de Ziua Armatei, de la ora 11, bârlădenii vor putea participa la deschiderea expoziției „Arta din tranșee”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan”. Evenimentul este unic în țară și cuprinde 200 de obiecte realizate de soldați, civili și prizonieri de război, din materiale de război – obuze, țevi de tun, gloanțe etc. Este vorba despre o expoziție de Trench Art, autorii fiind persoane care au trăit în perioada celor două războaie mondiale. Piesele colecționate timp de peste 20 de ani aparțin lui Cristian Dumitru, cel care acum doi ani a prezentat tot la muzeul bârlădean o…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor