Home » Administratie » Ajutor pentru fermierii afectați de secetă

Ajutor pentru fermierii afectați de secetă

de Marian MOCANU
 
Fermierii care au avut de suferit din cauza secetei pedologice din acest an vor primi un ajutor de stat. Aceste compensații financiare vor fi acordate diferențiat, în funcție de culturile declarate calamitate și de procentul de calamitare constatat cu ocazia verificărilor făcute de comisiile locale special înființate în acest sens. La nivelul județului Vaslui ar urma să primească acest ajutor de stat un număr de 7.373 de fermieri, pentru o suprafață totală de peste 135 mii hectare teren agricol. Valoarea totală este de 640 milioane lei.
Deși încă de la începutul verii era clar că acest an agricol va fi secetos, abia acum guvernanții au decis să ajute producătorii agricoli calamitați. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute a fost emisă o Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor de stat prin acordarea de compensații producătorilor agricoli grav afectați de efectele secetei severe din perioada aprilie – septembrie a acestui an. Agricultorii care își pun speranță în aceste compensații menite a le mai atenua pierderile vor mai avea însă de așteptat până vor primi banii în conturi. Asta pentru că se așteaptă răspunsul Comisiei Europene cu privire la notificările transmise în acest sens de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Se speră însă ca acest ajutor de stat să fie plătit până la sfârșitul anului. 
Conform comunicatului de presă a guvernului, vor beneficia de aceste compensații producătorii agricoli înregistrați în evidențele APIA care au depuse cereri unice de plată aferente anului 2015 și care, în urma controalelor administrative, sunt declarați eligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă acestui an. Plata compensatorie urmează să se acorde diferențiat, în funcție culturile agricole și de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor eliberate de comisiile locale special constituite în acest sens. „Autorizarea beneficiarilor și sumelor cuvenite, precum și înregistrarea obligațiilor de plată se efectuează după primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordării ajutorului de stat. Se preconizează că de prevederile prezentului act normativ vor beneficia circa 173.500 producători agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice și 8.400 persoane juridice. Valoarea totală a despăgubirilor este de maximum 640 milioane lei”, se arată în comunicatul de presă transmis de guvern.
La nivelul județului Vaslui au fost eliberate 7.373 procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor, din care 366 sunt ale societăților comerciale și agricole, iar 7.007 aparțin producătorilor agricoli individuali, asociațiilor crescătorilor de animale sau altor categorii de mici fermieri. În total, conform unei situații centralizate la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, seceta a afectat în proporție de minim 30% nu mai puțin de 135.021 ha, aproape o treime din întreaga suprafață agricolă a județului.
de Marian MOCANU   Fermierii care au avut de suferit din cauza secetei pedologice din acest an vor primi un ajutor de stat. Aceste compensații financiare vor fi acordate diferențiat, în funcție de culturile declarate calamitate și de procentul de calamitare constatat cu ocazia verificărilor făcute de comisiile locale special înființate în acest sens. La nivelul județului Vaslui ar urma să primească acest ajutor de stat un număr de 7.373 de fermieri, pentru o suprafață totală de peste 135 mii hectare teren agricol. Valoarea totală este de 640 milioane lei. Deși încă de la începutul verii era clar că acest…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor