Home » Administratie » Ajutoarele alimentare pentru cei săraci, întârzie

Ajutoarele alimentare pentru cei săraci, întârzie

de Marian MOCANU

Cele peste 140.000 de persoane din județul Vaslui care ar avea dreptul să primească ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene mai au de așteptat. Acum două săptămâni Ministerul Fondurilor Europene a inițiat licitația pentru achiziționarea alimentelor, însă, din cauza schimbării guvernului, această procedură nu a fost finalizată. Teoretic, în cursul lunii decembrie ar trebui să înceapă distribuirea acestor ajutoare, dacă nu va interveni altceva pe plan politic.

Persoanele cu venituri modeste vor primi și în acest an ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană. Beneficiarii acestor ajutoare au două vești bune: în primul rând, s-a renunțat la sistemul distribuirii pe baza tichetelor individuale și vor beneficia de aceste ajutoare alimentare și persoanele cu venituri mai mici de 450 lei/membru de familie, altele decât cele din categoriile care beneficiau până acum. Se estimează că la nivelul județului Vaslui numărul beneficiarilor de astfel de ajutoare va crește cu circa 30.000! Conform situației finale transmise de către Instituția Prefectului județului Vaslui către guvern, la nivelul județului Vaslui au fost identificate 140.123 persoane cu venituri mici, care ar avea dreptul să primească aceste ajutoare alimentare în cadrul programului POAD 2015. Este vorba de pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizație socială pentru pensionari cu pensii mai mici de 400 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, șomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocații pentru susținerea familiei, precum și alte categorii de persoane, printre care veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist.

Produsele acordate în cadrul POAD sunt produse alimentare de bază, făină, ulei, mălai, zahăr. Anul trecut au fost distribuite și conserve de carne de porc și vită, pate de ficat și paste făinoase, valoarea totală a acestora fiind de circa 300 lei. Primăriile au transmis, pe lângă numărul potențialilor beneficiari și propuneri de modificare a componenței pachetului de alimente destinat persoanelor cu venituri mici, propuneri care au fost înaintate Ministerului Fondurilor Europene. Din câte se pare, în acest an vor fi distribuite aceleași produse ca anul trecut.

Ministerul Fondurilor Europene a demarat, acum două săptămâni procedura de achiziție, prin licitație publică, a produselor din pachetul de ajutoare alimentare. Față de anul trecut, au fost aduse niște modificări legislative privind modul de acordare a acestor alimente. Cea mai importantă este aceea că de aceste ajutoare alimentare vor beneficia și persoanele a căror venituri pe membru de familie nu depășește 450 lei/lunar, altele decât cele care beneficiau până acum de aceste drepturi. Este vorba de persoanele singure sau familiile care, din anumite motive, nu beneficiau de venit minim garantat conform legii 416. O altă veste bună pentru beneficiarii acestui program, este faptul că, în acest an, distribuirea ajutoarelor alimentare nu se mai face pe baza unui tichet personal, așa cum a fost cazul anului trecut, ci pe liste întocmite de primării cu sprijinul instituțiilor desemnate. Ideea distribuirii pe baza tichetelor individuale transmise prin poștă către beneficiari, anul trecut, a fost un adevărat fiasco. Asta nu doar prin prisma faptului că unii potențiali beneficiari nu au primit tichetele, dar și pentru că distribuirea s-a făcut cu foarte mare întârziere, în unele comune alimentele ajungând în luna ianuarie și chiar mai târziu. În acest an, distribuirea se va face pe bază de buletin de identitate, conform listelor ce vor fi întocmite direct de primării. Listele respective vor fi completate de date privind anumite categorii de beneficiari transmise, la solicitarea primăriilor, de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție socială, AJPIS, Casa Județeană de Pensii și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Ulterior, după finalizarea listelor de beneficiari, dacă vor mai apare persoane care se încadrează în prevederile legii privind acordarea acestor ajutoare alimentare în cadrul programului POAD 2015, acestea vor fi înscrise pe liste suplimentare.

de Marian MOCANU Cele peste 140.000 de persoane din județul Vaslui care ar avea dreptul să primească ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene mai au de așteptat. Acum două săptămâni Ministerul Fondurilor Europene a inițiat licitația pentru achiziționarea alimentelor, însă, din cauza schimbării guvernului, această procedură nu a fost finalizată. Teoretic, în cursul lunii decembrie ar trebui să înceapă distribuirea acestor ajutoare, dacă nu va interveni altceva pe plan politic. Persoanele cu venituri modeste vor primi și în acest an ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană. Beneficiarii acestor ajutoare au două vești bune: în primul rând, s-a renunțat la sistemul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: