de Marian Mocanu
În cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local a municipiului Vaslui a fost prezentat raportul de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor. Chiar înainte de tragedia de la Clubul Colectiv din București, municipalitatea a promovat o serie de măsuri de control, în cadrul unui plan de apărare împotriva incendiilor sau altor evenimente de acest gen. Și ultimele reglementări pe linia PSI intrate în vigoare s-au bucurat de atenția municipalității, sume importante de la buget fiind acordate pentru dotarea cu paratrăsnete a tuturor unităților de învățământ din oraș.
În perioada iulie – noiembrie 2015 au fost efectuate conform planului anual de control verificări la toate unitățile subordonate Consiliului Local (unități preșcolare și școlare, licee, colegii, bazar, obor, Cantina de ajutor social, Centrul de zi, Centrul ,,Buna Vestire’’, Centrul ,,Sf. Nicolae’’, Centrul Social Alexandra Nechita, piețe, Stadion Municipal, Cluburi, Teatru de Vara etc.), precum și la locațiile unde au avut loc manifestări cu aglomerări de persoane, prilejuite de unele evenimente. Locațiile în care au avut loc asemenea manifestări au fost dotate cu mijloace tehnice de stingere a incendiilor conform normelor P.S.I. în vigoare. Toate societățile comerciale, persoane fizice sau juridice care își desfășoară activitatea în piețele din subordinea Consiliului Local au fost verificate, atât în privința dotării cu mijloace P.S.I., cât și în privința cunoașterii instrucțiunilor și regulilor ce trebuie respectate pe linia situațiilor de urgentă. Primăria a făcut controale privind autorizațiile de securitate la incendiu, urmărindu-se și respectarea activităților și orarelor pentru care au fost eliberate autorizațiile de funcționare la majoritatea agenților economici din Municipiul Vaslui, care desfășoară în mod curent activități de alimentație publică și recreativ – distractive ce implică un număr ridicat de persoane, inclusiv restaurante, baruri, discoteci, etc. În urma acestor controale au fost încheiate procese verbale în care s-au stabilit termene pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor legale.
„La unitățile de învățământ subordonate Consiliului Local s-a continuat procesul de remediere a neregulilor constatate în timpul controalelor, făcute de cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, urmărindu-se completarea dotărilor privind mijloacele tehnice de avertizare, înștiințare, alarmare, asigurare a evacuării și primei intervenții. Primăria a acordat o atenție deosebită dotării cu instalații de paratrăsnet acolo unde este cazul și ignifugării podurilor. După cum ne-am propus la sfârșitul anului 2014 s-a reușit dotarea tuturor spațiilor (unde legea impunea acest lucru) cu detectoare de gaz. Pentru unele unități s-au demarat procedurile necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu”, a declarat Vasile Pavăl, primarul municipului Vaslui.
„În timpul controalelor și verificărilor făcute, s-a popularizat în rândul agenților economici și a cetățenilor măsurile PSI, prin împărțirea de pliante și afișe, și s-a actualizat baza de date privind dotarea cu mijloace privind stingerea incendiilor fiind asigurată consultanța responsabililor P.S.I. din cadrul unităților subordonate Consiliului Local Vaslui, privind organizarea apărării împotriva incendiilor, întocmirea sau reactualizarea documentelor și planurilor, efectuându-se o serie de exerciții de alarmare și evacuare. În privința mijloacelor de primă intervenție, au fost verificate și reîncărcate toate stingătoarele, iar hidranții, instalațiile de iluminat de siguranță, precum și instalațiile de alarmare și avertizare, au fost verificate de personal atestat. S-a verificat pe teren și situația hidranților exteriori, urmărindu-se ca hidranții să fie marcați, în stare de funcționare și dotați corespunzător. Înainte de venirea sezonului rece s-a verificat starea centralelor termice cu personal calificat la toate obiectivele. Permanent s-a continuat monitorizarea locuințelor sociale, executându-se controale săptămânale, fiind instruiți toți locatarii găsiți și intervenindu-se, ori de câte ori a fost necesar, împreună cu celelalte servicii din cadrul Primăriei, pentru înlăturarea improvizațiilor și remedierea defecțiunilor. Pe timpul controalelor au fost distribuite pliante cu reguli și măsuri, ce trebuie respectate pentru evitarea producerii unor incendii sau accidente, punându-se accent pe modul de folosire a aparatelor de încălzit și sobelor pe timpul sezonului rece”, se arată în raportul de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor prezentat de municipalitate consilierilor locali.
Chiar dacă la precedenta ședință de Consiliu municipal au fost alocați bani pentru instituțiile de învățământ pentru remedierea unor deficiențe în acest sens, reprezentanții ISU au semnalat și alte situații la nivelul municipalității. Una din neregulile semnalate, privind acoperirea golurilor de acces la podurile și arhivele din clădirea Primăriei cu uși rezistente la foc minim 30 minute a fost deja remediată, urmând ca în decursul anului 2016 să fie tratate podurile cu substanță ignifugă. Trebuie spus că în perioada iulie – decembrie 2015, pe raza Municipiului Vaslui au avut loc 19 incendii. Acestea au fost generate de instalații electrice defecte, în șapte dintre cauze, focul deschis lăsat nesupravegheat, opt incendii, dar și fumatul (2 incendii), ori aparatele electrocasnice lăsate nesupravegheate (2 incendii). În niciunul din cazurile prezentate nu au fost înregistrate victime omenești.
Mult tupeu are dobitocul asta sinistru. Si-a batut joc de banii euopeni, isi bate joc de cetatenii orasului. Bai dobitocule vina ba sa vezi ce bezna e in centru pe la piata. Astia care nu stau pe spate nu platesc impozite la stat, ei nu au dreptul sa vada pe unde merg. Halal oras europen, sa-ti fi rusine.