Home » Business » Angajatorii romani platesc 5 euro/ora pentru salariatii lor, de cinci ori sub media europeana. Tarile din UE cu cele mai mari costuri cu forta de munca

Angajatorii romani platesc 5 euro/ora pentru salariatii lor, de cinci ori sub media europeana. Tarile din UE cu cele mai mari costuri cu forta de munca

Costul orar cu mana de lucru in intreaga economie (excluzand agricultura si administratia publica) in anul 2015 a fost de 25 de euro in UE si de 29,5 euro in zona euro, cele mai scazute costuri fiind in Bulgaria (4,1 euro pe ora) si Romania (5 euro pe ora).

De cealalata parte, cele mai mari venituri le castiga angajatii din Danemarca (41,3 euro pe ora) si cei din Belgia (39,1 euro pe ora), potrivit datelor comunicate vineri de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In 2015, comparativ cu 2014, costul orar cu mana de lucru a crescut cu 2% in UE in timp ce in cazul Romaniei a inregistrat o crestere de 8,2%, un avans mai mare (15,2%) fiind inregistrat doar in Marea Britanie.

Insa calculat in moneda nationala, Romania a inregistrat in 2015 comparativ cu 2014 cel mai puternic ritm de crestere a costului orar cu mana de lucru din randul statelor non-membre ale zonei euro (8,3%), de la 20,5 lei la 22,2 lei.

Costul orar cu mana de lucru cuprinde costurile cu salariile si costurile non-salariale precum contributiile sociale platite de angajatori.
In UE ponderea costurilor non-salariale a fost de 24% si in zona euro de 26%, in randul statelor membre cea mai mica pondere a costurilor non-salariale fiind inregistrata in Malta 6,6% si cea mai mare in Franta (33,2%). In Romania ponderea costurilor non-salariale a fost de 22%.
Sursa; incont.stirileprotv.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: