Home » Social » Bârladul va avea un monument dedicat eroilor din cele două războaie mondiale

Bârladul va avea un monument dedicat eroilor din cele două războaie mondiale

Bârladul va avea, de anul acesta, un monument al eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial. Acesta va fi amplasat în intersecția de la Cerbul de Aur și va fi realizat de un artist ieșean. Sculptorul Constantin Crengăniș este cel pe care comisia de evaluare a ofertelor participante la concurs în perioada 15 februarie – 25 martie l-a ales pentru a realiza opera de artă. Declarația a fost făcută vinerea trecută de către primarul interimar al orașului, Marin Bunea.

La Primăria Bârlad au fost depuse patru oferte de către Dorinel Filichi, profesor la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, Vlad Ciobanu – sculptor din București, sculptorul Constantin Crengăniș din Iași și sculptorul Aurel Vlad din București. Comisia de evaluare a lucrărilor a fost formată din pictorul Corneliu Vasilescu, arhitectul Dan Amăricuței și sculptorul Gheorghe Alupoaei. Opera lui Constantin Crengăniș a fost cea care a convins membrii comisiei, macheta viitorului monument fiind expusă în holul primăriei.

amaricutei-bunea-vasilescu„Cât se poate de curând, vom avea o discuție cu autorul ales, se va stabili din ce material va fi realizat monumentul (bronz sau marmură), costurile acestuia și, de asemenea, anumite detalii care vor trebui puse la punct în ceea ce privește dimensiunile unor componente ale monumentului”, a declarat primarul Marin Bunea.

Comisia a propus, de altfel, și reconstituirea vechiului monument din fața Gării Bârlad, după modelul proiectului depus demonumentul-eroilor-macheta sculptorul Dorinel Filichi.

„Monumentul va trebui să fie realizat întocmai cum era la 1923 când a fost dezvelit. Era, de fapt, un obelisc, după cum apare în fotografiile vremii, mărturii care pot ajuta la realizarea cât mai fidelă a monumentului ce va fi amplasat unde a fost odinioară”, a declarat pictorul Corneliu Vasilescu.

Ideea ridicării unui monument al eroilor din cele două războaie mondiale, la Bârlad, este mai veche. Doctorul Constantin Teodorescu a adus în discuție, în urmă cu mai mulți ani, importanța existenței unui asemenea monument și a avut și sprijinul Asociației „Cultul Eroilor” dar și a Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad. În loc de un monument, la Bârlad, vor fi două. O reconstituire a monumentului eroilor ceferiști, în Piața „Tricolor” (în fața Gării), și un monument în stil baroc dedicat eroilor căzuți la datorie în cele două războaie mondiale. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: