Home » World » Panama Papers – „Cea mai mare scurgere de informații din lume” dezvăluie o rețea globală de corupție

Panama Papers – „Cea mai mare scurgere de informații din lume” dezvăluie o rețea globală de corupție

Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogați oameni de pe plantetă se folosesc de diverse scheme pentru a-și ascunde averile, informează BBC. 

Potrivit informațiilor oferite de BBC, documentele ar aparține uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocați Mossack Fonseca din Panama.

Aceștia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverși clineți în spălarea de bani, evitarea de sancțiuni ori a taxelor.

Documentele arată legături către 72 de actuali sau foști șefi de state, inclusiv dictatori acuzați de jafuri în propriile țări.

Se pare că milioanele de documente au fost trimise către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorțiului Internațional de Investigații Jurnalistice, iar BBC Panorama este printre cele 107 organizații media din 78 de țări ce au analizat documentele, identitatea sursei inițiale rămânând însă un mister.

În plus, documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicați asociați apropiați lui Putin. Operațiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidența sancțiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile