Home » Administratie » Mare ți-e grădina, Doamne! – Splendidul candidat Vasile Ivan

Mare ți-e grădina, Doamne! – Splendidul candidat Vasile Ivan

de Simona MIHĂILĂ

Cu ceva timp în urmă, ne informam cititorii că ALDE (partidul lui Tăriceanu) s-a hotărât să meargă la alegerile locale pentru cucerirea fotoliului de primar al Bârladului pe mâna lui Vasile Ivan, patronul unui cunoscut magazin de produse alimentare din localitate.

Am decis, în acel moment, să-i face o prezentare neutră, “seacă” (așa cum o numesc jurnaliștii). După luarea sa de cuvânt (hai să-i facem onoarea de a o numi discurs), am hotărât să închidem ochii la stângăciile izvorâte din emotivitate, ca să nu-i răpim omului, chiar din prima, șansa unei intrări în scenă ca de la egal la egal cu orice candidat, indiferent de experiența în politică sau în administrație. Am hotărât să nu ne pese de studii, de carte, de instruire, pentru a fi în acord cu mulțimea care spune, pe bună dreptate, că important e omul.

Vasile Ivan le-a mărturisit celor prezenți, cu sinceritate, că nu are diplome, dar are “școala vieții”. Iar noi am apreciat franchețea gestului.

A trecut de atunci o bună bucată de vreme în care am crezut, totuși, că domnului Ivan i-a trecut febra candidaturii. Am mizat pe motive pe care nu le vom înșirui.

Dar domnului Ivan nu i-a trecut nimic. Dacă o vorbă din popor zice de “omul prost, dar hotărât”, candidatul ALDE a insistat să ne și demonstreze că nu-i de glumă. Că e hotărât!

Ieri, a covocat o nouă conferință de presă. Același discurs îngălat, cu propoziții pe jumătate înghițite, cu vocea pierdută de emotivitate, cu idei fără cap și fără coadă, incoerent și bâlbâit. În mijlocul acestei agonii incredibile, Vasile Ivan, cndidatul ALDE, se încăpățâna să repete că el e omul ideal pentru funcția de primar al Bârladului.

Ca nu cumva să plecăm de acolo cu ideea greșită că personajul e total pierdut, i-am cerut să ne spună, la alegere, măcar cinci din cele câteva zeci de atribuții pe care legea i le dă unui primar. După câteva minute de cumplită strădanie, din multitudinea de icneli și gângăveli a țâșnit, victorioasă, o propoziție: “Primarul deleagă către primar, către viceprimar, câteva… probleme”. Superb!

Personal, m-am încăpățânat să nu-i pun nici acum eticheta de diletant. Ca reprezentant al unui electorat care a răbdat și a strâns din dinți mult și, adeseori, fără rost, am zis că n-o fi foc. Să trecem peste lege și să punem pe candidat luminile care-l avantajează: l-am întrebat ce vrea să facă el pentru Bârlad.

Ce întrebare mai pertinentă decât aceasta?! La ce întrebare mai frumoasă să viseze un candidat, dacă nu aceea în care este invitat să ne convingă să-l votăm?

Vasile Ivan n-a avut un răspuns nici aici. Și tare ne-a mai făcut impresia că el chiar a vrut, dar nu a putut!

Dacă, inițial, am preferat să credem că nu știe să vorbească, finalul conferinței de presă a fost marcat și de concluzia că omul nu știe nici pentru ce candidează. A îngăimat câteva vorbe despre gropi în asfalt, transparență decizională (pe asta a zis-o dintr-o suflare, bâlbâindu-se numai o singură dată), a încercat să prindă, printre înghițituri în sec, bucăți de idei suflate de cei doi-trei de colegi de care era flancat.

O mostră de penibil monumental. Și nedemn de consemnat în editorialul unei publicații. Unicul scop pentru care am făcut-o e ca să ne mirăm, dacă mai era cazul, de îndrăzneala fără limite a unora de a ne insulta bunul-simt.

Mai are sens să te întrebăm, domnule Ivan, cum naiba iți permiți să crezi că știi să administrezi un oraș fără a cunoaște legea care îți stabilește competențele? Mai are sens să te întrebăm cum de-ndrăznești să ne ceri votul, când n-ai nicio idee despre ce așteaptă bârlădenii de la viitorii lor conducători? Când nu ai tu însuți un proiect pe care sa-l prezinți cetățenilor? Cu toate astea, vrei acces la banul public!

Un membru ALDE, prezent la conferința de presă, furios pe ziariștii care i-au ”desființat” partidul și “i-au făcut praf candidatul”, a simțit nevoia să iasă în fața camerelor de luat vederi și să anunțe că viitoarele acțiuni electorale ale partidului vor fi prezentate publicului de un purtător de cuvânt.

Candidat la primărie cu purtător de cuvânt! Mare ți-e grădina, Doamne!

About Mihai Vasile

2 comments

  1. Sincer, chiar nu stiu ce sa zic! Dar ma gandesc, ce au facut alti in trei mandate? Ce sa construit pentru tineri din oras? Cate locuri de munca sau creiat in oras dar si in judet? Cum arat orasul nostru fata de unul din alta tara? Ce fel de transporturi in comun avem in oras? (de parca suntem in ani 80) Unde sunt parinti si copii nostri si de ce nu sunt langa noi acasa? Unde sunt bani europeni promisi? Unde sunt Investitori de care vb toata lumea? Cum arata spitalul din orasul nostru si cum transporta bonlavi de la o sectie la alta? Intrebarile pot continua………… Sincer nu ai cu cine sa votezi……… Macar asta nu a facut politica si e nou printre ei. ii dau o sansa……… ce imi este 26 de ani, ce imi este cu inca 4 ani, dar macar stiu ca este nou……. Poate va face ceva cu orasul asta sarac tot din prostia noastra ca suntem dusi de nas…..

  2. Chiar ca mare e gradina, si atâtea lozinci cu munca in favoarea cetățeanului de ti se acrește.
    Ok, nu știe atribuțiile, o sa le învețe, nu e o problema de viata si moarte, dar ce anume vrea sa facă asta trebuia sa stie ca pe tatal nostru. Ca trebuie sa vii cu ceva concret, cu niște date, proiecte, sa arate ca cunoaște, a studiat problemele care trebuie îndreptate, si sa prezinte soluțiile lui la ele, nu poti sa vii habarnist doar cu lozinci de munca în folosul cetățeanului

%d blogeri au apreciat: