Home » World » NATO poate oferi asistență statelor amenințate de Stat Islamic, anunță Stoltenberg și Obama. Președintele SUA: Europa este „punctul central” al presiunilor asupra sistemului global de securitate

NATO poate oferi asistență statelor amenințate de Stat Islamic, anunță Stoltenberg și Obama. Președintele SUA: Europa este „punctul central” al presiunilor asupra sistemului global de securitate

Alianța Nord-Atlantică poate oferi asistență serviciilor de securitate din Libia, Irak, Iordania și din alte țări în operațiunile contra rețelei teroriste Stat Islamic, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Statelor Unite, Barack Obama, după o întrevedere la Washington. 

„Continuăm să cooperăm pentru furnizarea de asistență unor țări precum Libia”, a declarat Barack Obama, potrivit Reuters, alături de Jens Stoltenberg, în Biroul Oval.

Alianța Nord-Atlantică este pregătită să ofere susținere țărilor confruntate cu activități ale organizației teroriste Stat Islamic, a afirmat Stoltenberg.

„NATO este pregătită să ofere susținere”, a subliniat secretarul general al Alianței, notând progresele în vederea alcătuirii unui guvern de uniune națională în Libia și subliniind că pot miza pe sprijin și țări precum Irak și Iordania.

Organizația teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Egiptului și în nordul Libiei, unde a instituit un „califat”.

Barack Obama: Europa este „punctul central” al presiunilor asupra sistemului global de securitate

Europa este „punctul central” al presiunilor care vizează sistemul mondial de securitate, iar NATO rămâne principala platformă de securitate colectivă, afirmă președintele SUA, Barack Obama, enumerând amenințarea teroristă și criza refugiaților.

„Trăim într-o lume tumultoasă. Europa este punctul central al presiunilor asupra sistemului global de securitate”, a declarat Barack Obama după întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

„Alianța Nord-Atlantică rămâne principala platformă de securitate colectivă și un element central al politicii de securitate a Statelor Unite”, a subliniat liderul american, citat de agenția Reuters.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile