Home » Administratie » Vasile Mihalachi, doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție la vârful Consiliului Județean

Vasile Mihalachi, doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție la vârful Consiliului Județean

de Marian MOCANU

După mai bine de trei ani de procese, timp în care dosarul în care Vasile Mihalachi, fostul președinte al Consiliului Județean, actual vicepreședinte, Liviu Butnaru, fostul director al ARR Vaslui și alți doi funcționari, au fost acuzați de procurorii DNA de fapte de corupție, s-a plimbat pe la mai multe instanțe, luni, judecătorii Tribunalului Iași, au dat sentința. Vasile Mihalachi a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru abuz în serviciu. Cea mai grea pedeapsă, trei ani cu suspendare, a primit-o Liviu Butnaru. Sentința nu este definitivă.

Judecătorii Tribunalului Iași au dat sentința în dosarul în care fostul președinte, acum vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție. În primul rând, judecătorii au respins cererea de schimbare a încadrării juridice cerută de acuzați, din abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în neglijență în serviciu.

Dacă s-ar fi aprobat această cerere, Mihalachi, Butnaru & Co. riscau, în cel mai bun caz, doar o amendă administrativă! Magistrații ieșeni au decis condamnarea vicelui Mihalachi la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de patru ani. Pedepsa nu ar afecta funcția de vicepreședinte al CJ Vaslui, cu atât mai mult cu cât actualul mandat i se termină peste doar două luni, deci înainte ca sentința să devină definitivă. În schimb, pedeapsa accesorie, de interzicere a unor drepturi, printre care și cel de a vota și de a fi ales într-o funcție publică, ar putea pune capăt carierei politice a lui Vasile Mihalachi

De altfel, acesta a anunțat, cu ceva timp în urmă, că nu va mai candida la un viitor mandat de consilier județean, cu atât mai mult cu cât ar trebui să iasă la pensie. Nu se știe însă dacă această condamnare va aduce și o eventuală excludere din Partidul Social Democrat, a cărui președinte a organizației județene a fost cândva. Surse din PSD Vaslui afirmă că, deocamdată, este prematur să fie pusă această problemă, cu atât mai mult cu cât sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Nici ceilalți trei colegi de dosar nu vor face vreo zi de închisoare, cea mai mare fiind dată în cazul lui Liviu Butnaru – trei ani de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de încercare de cinci ani. Vasile Vieriu, funcționar la CJ Vaslui, și Dănuț Ropotă, angajat al ARR Vaslui, au primit fiecare doar câte un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Interesant este și faptul că, deși procurorii DNA au stabilit un prejudiciu de peste 2,6 milioane lei, iar transportatorii a căror interese s-a considerat că ar fi fost lezate au cerut la rându-le daune morale în sumă de 140.000 euro, cei patru acuzați au fost condamnați doar la plata cheltuielilor de judecată, câte 1.500 lei fiecare!

Faptele de corupție care stau în spatele condamnării

Vasile Mihalachi, alături de Liviu Butnaru, fostul director al ARR Vaslui și alți doi funcționari, au fost acuzați de procurorii DNA ar fi trucat niște licitații făcute de Consiliul Județean în vederea acordării de licențe de transport persoane pe teritoriul județului. Prin aceasta, au fost favorizate mai multe firme, inclusiv cea a consilierului local PNL din Huși, Cătălin Dogaru, dar și a unor firme ieșene, în defavoarea altor transportatori hușeni. Faptele s-au întâmplat în anul 2008, pe când Vasile Mihalachi era președinte al Consiliului Județean. El a acționat în deplin dispreț față de lege, comisia paritară constituită în acest sens la nivelul CJ Vaslui neavând nici măcar regulament de organizare și funcționare. Respectiva comisie paritară, din care făceau parte și cei patru, a determinat înlăturarea unor operatori de transport public rutier, firme care fie au câștigat licitațiile în mod legal sau au fost împiedicate să participle la licitație. Astfel, conform procurorilor DNA, a fost creat un avantaj patrimonial pentru operatorii favorizați în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obținute din operarea traseelor atribuite ilegal. O parte dintre operatorii hușeni de transport în comun, parte civilă în dosar, au mai avut un proces anterior pe aceași speță cu Vasile Mihalachi, proces însă pierdut.

Ca un amănunt, dat fiind faptul că Mihalachi a fost acuzat în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Vaslui, instituția a plătit, din bani publici, o parte din onorariul apărătorilor. În acest sens, în 2014, s-au aprobat sumele necesare prin hotărâre de Consiliu Județean.

Procesul în care vicepreședintele CJ Vaslui a fost acuzat de fapte de corupție a început, la Judecătoria Vaslui, încă din luna octombrie 2013 și după mai bine de jumătate de an instanța a realizat că nu are competențe în soluționarea acestei cauze. Dosarul a fost mutat apoi la Tribunalul Vaslui, unde a stat încă o jumătate de an, pentru ca în final Vasile Mihalachi să ceară și să obțină strămutarea procesului la Tribunalul Iași. Motivul invocat: din cauza popularizării în presă a procesului! Dosarul este pe rol la instanța ieșeană din luna august 2014, timp în care au fost date nu mai puțin de 17 termene de judecată, cele mai multe soldate cu cereri de amânare.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: