Home » Administratie » E.ON, ai încurcat-o! Pentru pene de curent de lungă durată, distribuitorii vor plăti despăgubiri

E.ON, ai încurcat-o! Pentru pene de curent de lungă durată, distribuitorii vor plăti despăgubiri

de Marian Mocanu

În cazul în care întreruperile de furnizare a energiei electrice sunt mai dese decât numărul celor planificate, furnizorul va plăti despăgubiri abonaților, a decis Autoritatea pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Dacă penele de curent depășesc opt ore, clienții pot cere despăgubiri între 30 și 1.400 lei!

Un act normativ recent aprobat ar trebui să ducă la dispariția întreruperilor de energie electrică de lungă durată, indiferent de motive, inclusiv avarii majore ale rețelei de distribuție. Autoritatea pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un proiect privind standardul de performanță pentru serviciul de distribuire a energiei electrice, prin care sunt impuse reguli clare firmelor distribuitoare.

stalp tensiuneAstfel, potrivit ANRE, pe viitor, în orașe vor fi permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, iar în mediul rural, sunt acceptate cel mult 8 întreruperi planificate, cu aceeași durata de opt ore. În plus, distribuitorii vor putea efectua pe parcursul unui an alte două întreruperi pentru lucrari de modernizare a unor rețele electrice. De fiecare dată, aceste întreruperi planificate vor trebui anunțate din timp consumatorilor, pentru ca aceștia să poată lua măsuri în consecință. În cazul în care firma de distribuție a energiei electrice la care ești abonat nu respectă aceste prevederi, clienții au dreptul la despagubiri.

Astfel, pentru o lipsă a curentului electric mai mare de opt ore, în cazul întreruperilor planificate, clientul va avea dreptul la o despăgubire în valoare de 300 de lei, pentru utilizatorii de tensiune de 110 kV, 100 de lei pentru abonații la rețeaua de tensiune medie și 30 de lei în cazul consumatorilor casnici, branșați la rețeaua de joasă tensiune.

În cazul unor întreruperi de curent neprevăzute și neplanificate, incluisv datorită unor avarii, care depășesc 8 ore în mediul urban și 18 ore in mediul rural, în condiții normale de vreme, sau 48 de ore în condiții meteo deosebite, abonații vor putea cere despăgubiri cuprinse între 60 și 1.400 lei. Cel puțin în timpul iernilor trecute, din cauza viscolului, unele localități vasluiene au rămas fără curent chiar și 4 – 5 zile, până la intervenția echipelor de depanare ale E.On. Prin același proiect aprobat de ANRE, se mențin obligațiile distribuitorului de energie electrică privind despăgubirile ce trebuie acordate în cazul în care aparatele electrocasnice ale abonaților au de suferit din cauza avariilor înregistrate la rețeaua de alimentare.

About Tehno Redactor