de Răzvan CĂLIN
Decizia a fost luată de conducerea firmei din cauza scăderii drastice a nivelului de comenzi. Sindicaliștii susțin că din cei 300 de viitori șomeri, în jur de 140 sunt salariați care mai au foarte puțin până la pensie, personal angajat pe perioadă determinată sau care au dorit să plece din fabrică din diverse motive.
În prag de sărbători pascale, câteva sute de muncitori de la SC Rulmenți SA Bârlad au primit o veste ca un trăznet: până la sfârșitul lunii în curs vor rămâne fără slujbă. Și asta din cauza unui nou val de disponibilizări colective pe care conducerea firmei l-a dispus, cu toată opoziția sindicaliștilor.
Lista neagră întocmită de șefii de la Rulmenți SA cuprinde nu mai puțin de 316 salariați care vor fi disponibilizați, treptat, în perioada 18 aprilie – 30 aprilie. Astfel că de la 1 mai, producătorul de rulmenți bârlădean va mai rămâne cu puțin peste 1.300 de angajați. Dacă ne gândim că în anii regimului comunist fabrica număra peste 12.000 de salariați, atunci realizăm cu ușurință cam în ce hal a ajuns acum acest extrem de important agent economic, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru economia națională. Practic, vorbim de una dintre puținele unități economice din România care mai produce ceva și care aduce valută în țară.
Cei de la Sindicatul Liber (SL) ”Rulmentul” susțin că au reușit, oarecum, să mai atenueze din urmările acestui nou val de disponibilizări. Vasile Roșca, președintele sindicatului, ne-a declarat: ”În momentul în care s-au pornit negocierile cu administrația societății pe marginea acestui subiect, le-am pus în vedere că între cei 316 salariați vizați trebuie incluși și cei care de la 1 ianuarie 2016 și până în prezent au încetat relațiile de muncă cu fabrica din diverse motive. Ne referim aici la cei care au ieșit la pensie în această perioadă,cei care au fost dați afară din motive disciplinare, angajații pe perioadă determinată, cei care și-au dat demisia de bună voie pentru că și-au găsit alte slujbe mai bine plătire sau au plecat peste hotare. În acest fel, după mai multe serii în care am tot triat listele de disponibilizări, am reușit să ajungem finalmente la un număr de 180 de oameni, dar și dintre aceștia am mai salvat încă 20 care reprezentau cazuri sociale deosebite, căci erau unici întreținători de familie, cu o situație financiară și materială precară. Este păcat că am ajuns iar în situația ca oamenii să-și piardă locurile de muncă. Din păcate, nivelul comenzilor a scăzut drastic în ultima perioadă, astfel încât cei din conducerea firmei au luat decizia de a apela din nou la disponibilizări colective”.
În funcție de vechimea în câmpul muncii, disponibilizații de la Rulmenți Bârlad vor primi, pe lângă șomajul prevăzut de lege, și salarii compensatorii. Conform înțelegerii cu SL ”Rulmentul”, fiecare angajat ce va fi disponibilizat urmează să primească între trei trei și șase salarii compensatorii. Plățile se vor face de-a lungul a mai multor tranșe lunare, de până la maxim 12 luni. Valoarea unui salariu compensatoriu este similară cu cea a retribuției lunare medii aferente lunii februarie 2016, respectiv circa 1.800 de lei.
Liderul sindical de la Rulmenți SA ne-a mai precizat că există o înțelegere scrisă cu echipa managerială a firmei potrivit căreia, în cazul în care fabrica va face angajări pe viitor, cei disponibilizați să aibă întâietate. Aceștia vor putea fi reangajați în aceleași condiții și cu aceleași drepturi pe care le avea la momentul în care au fost disponibilizați. O astfel de situație s-a consumat la ultimul val de disponibilizări petrecut în urmă cu doi ani, când după câteva luni, Rulmenți SA a trebuit să angajeze 300 de oameni (exact cât disponibilizase anterior). Mulți dintre aceștia au fost dintre cei ce fusese disponibilizați. Deocamdată, nu se știe dacă și acum valul de disponibilizări colective va fi urmat de unul de angajări colective!