Home » Justitie » Traficanții de panettone umplut cu canabis au fost trimiși în judecată!

Traficanții de panettone umplut cu canabis au fost trimiși în judecată!

de Răzvan CĂLIN

Cei cinci tineri din Bârlad riscă să stea după gratii până la 10 ani.

Toți cei cinci tineri bârlădeni care au poftit la cozonac umplut cu canabis riscă acum să-și petreacă o bună bucată din viață în spatele gratiilor. Vorbim despre grupul format din cinci indivizi – Tiberiu Ștefăniță (31 de ani), Radu Ciprian Costea (24 de ani), Octavian Tomescu (26 de ani), Gabriel Stratulat (29 de ani) și Aurelian Dragoș Mureșanu (40 de ani) – care a fost destructurat în urma unei acțiuni derulată la sfârșitul lunii februarie de agenții DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui. La sfârșitul lunii martie, procurorii DIICOT au finalizat cercetările în acest dosar și au încheiat rechizitoriul, iar în cursul zilei de patru aprilie au sesizat Tribunalul Județean Vaslui, urmând ca această instanță să stabilească primul termen din acest proces.

Iată infracțiunile pe care anchetatorii DIICOT Vaslui le-au reținut în sarcina celor cinci indivizi: Ștefăniță – introducere în țară de droguri de risc; Mureșanu – două infracțiuni de introducere în țară de droguri de risc; Stratulat – două infracțiuni de introducere în țară de droguri de risc și o infracțiune de deținere de droguri de risc; Costea – două infracțiuni de complicitate la introducere în țară de droguri de risc și o infracțiune de deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu; Tomescu – două infracțiuni de complicitate la introducere în țară de droguri de risc și o infracțiune de deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Pentru aceste ”haiducii” cei cinci indivizi riscă să petreacă maxim 10 ani după gratii, dacă vor fi găsiți vinovați de judecătorii vasluieni.

Povestea unor ”pârliți” care se visau mari ”mafioți”!

Agenții DIICOT Vaslui au reușit să instrumenteze un dosar destul de voluminos în care au adunat destule probe care îi incriminează pe cei cinci tineri care visau s-o pună de-o ”mică” afacere profitabilă comercializând droguri de risc. Anchetatorii au stabilit că primii pași în punerea la punct a acestei afaceri ilicite au fost făcuți în perioada 11 – 13 februarie 2016, când Ștefăniță și Stratulat i-au făcut o vizită amicului lor Mureșanu, care de mai mulți ani e rezident în orașul Catania, provincia Sicilia, Italia. Ștefăniță este cel care îl cunoștea foarte bine pe Mureșanu de mai mult timp și care mai fusese anterior la el în vizotă. Așa a aflat că Mureșanu putea procura droguri de risc (hașiș), ceea le-a insuflat ideea de a pune pe roate o afacere ilicită de acest gen.

Odată ajunși în Catania, cei doi s-au întâlnit cu Mureșanu și au pus la punct detaliile privind activitatea de trafic de droguri. Mureșanu este cel care a venit cu ideea ca ”prafurile” să fie disimulate în interiorul unor colete ce urmau să ajungă în România prin intermediul unor firme de curierat. Odată ajunsă în țară, ”marfa” urma să fie comercializată amatorilor de senzații tari pe raza municipiului Bârlad, iar ei s-ar fi ales cu niște câștiguri ilicite consistente.

Banda avea până și responsabil CTC, ”degustător” principal fiind Stratulat!

ciocolata_canabisPentru ca totul să fie ca la carte, în gașcă a fost cooptat și Stratulat, cunoscut drept un consumator înrăit de droguri. Acesta a fost desemnat drept responsabil cu calitatea mărfii, rol care i se potrivea ca o mănușă ținând cont de experiența sa ca și consumator. Stratulat avea sarcina clară de a testa marfa pentru a vedea dacă e de calitate, urmând ca în funcție de expertiza sa să se stabilească ce cantitate vor comanda din Italia prin intermediul lui Mureșanu. Într-o primă fază, Mureșanu i-a procurat lui Stratulat circa 40 de grame de hașiș. Acesta din urmă s-a ferit să ia cantitatea de droguri cu el pe avion, temându-se să nu fie prins de oamenii legii. Așa că l-a pus pe Mureșanu să i-l trimită în țară, ulterior, prin intermediul unei firme de curierat. În ”afacere” au fost atrași și Costea și Tomescu. De comun acord au stabilit ca destinatarul înscris pe colet să fie Tomescu, iar numărul de telefon de contact să fie cel al lui Costea.

Primul transport de hașiș a fost efectuat pe 14 februarie 2016, când Mureșanu le-a trimis din Italia amicilor săi un colet ce avea ascunsă o cantitate de 40 de grame de hașiș. Stratulat, Costea și Tomescu au ridicat coletul abia pe 18 februarie, de la microbuzul firmei de transport. După care au mers la locuința lui Stratulat, au început să porționeze cantitatea de drog și și-au confecționat țigări. Cum ”expertul” Stratulat a fost convins de calitatea mărfii, au decis să ”contracteze” un al doilea transport, de această dată dorind să facă rost de o cantitate mult mai mare pe care să o vândă amatorilor din Bârlad. Per total, pentru drogurile procurate trebuiau să achite suma de 1.200 de euro.

”Degustătorului” i s-a făcut rău pentru că a amestecat hașișul cu alcool!

Vreme de vreo două zile (18 și 19 februarie), băieții au tot ținut-o într-un chef, bucuroși, probabil, de afacerea ce urma să-i îmbogățească. Numai că, Tomescu, din cauza alcoolului ingerat în paralel cu drogurile, a clacat, i s-a făcut rău și în dimineața zilei de 20 februarie a mers la Compartimentul Primire Urgențe din cadrul Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. Individul prezenta agitație psihomotorie și în consecință a fost internat vreo trei zile în Secția de psihiatrie.

Pe 24 februarie, indivizii au purces să ridice cel de al doilea transport de droguri de la firma de curierat. La scurt timp după ce au preluat coletul, mașina în care se aflau a fost oprită în trafic de agenții DIICOT Vaslui și astfel întreaga rețea a fost destructurată. Ascunsă într-un panettone (cozonac italian), oamenii legii au descoperit un produs de formă dreptunghiulară, învelit în nailon. În scurt timp, aveau să constate că este vorba despre cinci plăci de culoare maro închis  cu dimensiunea 10x7x1, ambalate în folie de plastic, substanța dovedindu-se a fi rezină de canabis. Pe una din plăci era aplicată o ștanță mecanică cu inscripția VUCIING. Drogurile cântăreau 488,6 grame.

About Razvan Calin