Home » Administratie » Începe autorizarea la plată a subvențiilor către fermieri

Începe autorizarea la plată a subvențiilor către fermieri

de Marian Mocanu

Conform unei declarații publice făcute la începutul lunii martie de ministrul agriculturii, Achim Achimescu, de astăzi fermierii ar fi trebuit să primească subvențiile aferente cererilor de plată depuse anul trecut. Prioritate o au fermierii care, fiind incluși în eșantionul de control, nu au primit avansuri din subvenții în toamna trecută. În total, micii fermieri, care lucrează între 1 și 5 ha, vor primi 165 euro/ha, în timp ce fermierii din clasa mijlocie, care au în folosință până la 30 de hectare de teren arabil vor primi 210 euro/ha subvenție. Crescătorii de animale mai au de așteptat până pe 25 mai până vor primi subvențiile acordate în zootehnie.

Termenul de 8 aprilie a fost anunțat oficial ca dată la care vor începe plățile subvențiilor în agricultură în sectorul vegetal, pentru fermierii care au depus la centrele locale sau județene cereri în acest sens în campania de anul trecut. Nu este vorba de începerea plăților efective, ci doar de autorizarea la plată a cererilor depuse, urmând ca sumele aferente subvențiilor să intre în conturile fermierilor în cel mai scurt timp, din prima zi a săptămânii viitoare.

La nivelul județului Vaslui, aproape 3.900 din totalul de 24.000 de fermieri care au depus cereri anul trecut nu au beneficiat nici măcar de avansurile din subvențiile aferente anului agricol 2014 – 2015, pentru că au fost incluși în eșantionul de control a documentațiilor. Aceștia vor avea prioritate la autorizarea la plată a subvențiilor acordate de Uniunea europeană și statul român. Cuantumul subvențiilor pentru schema de plată unică pe suprafață este de 79,7392 euro/ha. În ceea ce privește plata redistributivă, subvenția este de 5 euro/ha pentru fermierii care au între unu și cinci hectare de teren în folosință și de 51,0789 euro/ha pentru cei care dețin peste 5 și până la 30 ha inclusiv.

O altă plată importantă pe care APIA o va face este cea pentru înverzire, fermierii urmând să primească alți 59,1277 euro/ha. Tinerii fermieri care au depus cereri în acest sens vor primi câte 19,9348 euro/ha, potrivit legii. În ceea ce privește Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil, fermierii vor primi o subvenție de 19,1942 euro/ha. În total, micii fermieri vor primi câte 165 euro/ha, iar fermierii mijlocii, cei care au în folosință suprafețe cuprinse între 5 și 30 hectare de teren arabil, vor primi câte 210 euro/ha. Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie 2015 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Crescătorii de animale vor primi subvențiile începând cu data de 25 mai, mai târziu ca în anii anteriori. Conform declarației ministrului agriculturii Achim Achimescu, această întârziere va fi compensată însă de faptul că subvențiile primite vor fi mai mari, mai ales în cazul proprietarilor de bovine, care ar putea primi chiar și 500 de euro pe cap de animal.

Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, 24.538 fermieri au depus cereri de subvenție, pentru o suprafață agricolă totală de 261.196 hectare. Pentru Ajutoare Naționale Tranzitorii în Zootehnie, crescătorii de animale vasluieni au depus 3.540 cereri pentru un număr de 18.722 bovine carne, 190.653 ovine, 38.315 caprine.

About Tehno Redactor