Home » Social » Maria Derebei, cel mai longeviv agent teatral din țară, a plecat dintre noi

Maria Derebei, cel mai longeviv agent teatral din țară, a plecat dintre noi

Spiritul cultural bârlădean este, de joi, 7 aprilie, mai sărac: inima Mariei Derebei, cel mai longeviv agent teatral din țară, a încetat să mai bată, după câțiva ani de în care a suferit mai multe accidente vasculare. Cei care au apreciat-o și respectat-o au condus-o pe ultimul drum sâmbătă, 9 aprilie, luându-și rămas bun de la ea.
Timp de 35 de ani, între 1957 și 1992, doamna Mary, cum era cunoscută, a slujit Teatrul „Victor Ion Popa” prin activitatea ei de organizator de spectacole și de casier. Nu era un agent teatral (post pe care era încadrată) sau un casier obișnuit. Avea o carismă și un magnetism care atrăgeau publicul. Era o persoană citită și avea un fel de a dialoga cu oamenii ieșit din comun.
„Era o persoană deosebită, care nu rămânea neobservată. Pentru mine a fost un model de viață”, a declarat Eudoxia Volbea, una dintre actrițele teatrului care s-a împăcat foarte bine cu doamna Mary.
De fapt, ea s-a împăcat cu toată lumea. Cu toți actorii, regizorii din teatrul bârlădean sau participanți la colocviile de teatru, dar și cu toți conducătorii instituției, de la Petrovici, Ghițescu, Parfene, Pențea, până la Mălinescu, Petrican și Anghel. A reușit să închege prietenii cu personalități artistice și nu numai, printre care Lucreția Ciobanu și Sandală Faur. A fost o mamă ireproșabilă, care și-a iubit și ajutat enorm cei doi copii – Oana și Gabi (mașinist la teatrul bârlădean din 1976).
„Am pierdut o mamă, o prietenă, ființa cea mai dragă. În 51 de ani, cât am, nu am fost despărțite nicio zi. A fost alături de mine și de familia mea tot timpul, iar în momente critice a reușit să răzbească, rezolvând unele probleme aproape imposibile cu un simplu telefon. Lumea o cunoștea, o iubea și o respecta, nu doar la Bârlad, ci pretutindeni în țară, unde avusese colaborări. A fost o femeie frumoasă, care ne-a educat frumos”, a mărturisit Oana Margaș, fiica Mariei Derebei.
Bârlădenii trecuți de 40 de ani își amintesc, cu siguranță, de femeia cu statură impozantă, cu o voce groasă, amabilă și plină de umor, care stăpânea perfect arta conversației. Era prezentă mai tot timpul în casieria teatrului, o cămăruță mică chiar la intrare, care devenise a doua ei casă. Cei mai în vârstă și-o amintesc din alte locații în care a funcționat agenția teatrală.
„Îmi amintesc chipul doamnei Mary de când lucra la agenția teatrală, undeva în centru, unde este farmacia. Apoi s-a mutat un pic mai încolo, între Hotelul Moldova și Hotelul Bicaz, mai târziu s-a mutat în zona Primăriei, ca maia apoi s-o regăsesc la agenția teatrală care se mutase în zona <<Materna>>, cum se numea, pe timpuri, un magazin”, a mărturisit un bârlădean venit să-i aprindă o lumânare la căpătâi.
Sunt oameni care ne lipsesc și ne vor lipsi, printre ei aflându-se și Maria Derebei, femeia cu strungăreață, care a fost respectată pentru demnitatea cu care și-a făcut meseria. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: