Home » Administratie » În prag de campanie electorală, milă creștinească pentru Episcopia Hușilor

În prag de campanie electorală, milă creștinească pentru Episcopia Hușilor

de Marian Mocanu

Consilierii județeni au aprobat ieri acordarea unui ajutor nerambursabil Episcopiei Hușilor, pentru repararea acoperișului Centrului Eparhial, în valoare de 100.000 lei. Suma pe care consilierii s-au milostivit s-o acorde reprezintă un sfert din valoarea totală a proiectului care, la jumătatea perioadei de implementare, nu este realizat decât în proporție de 5%.

Episcopia Hușilor a demarat, în luna noiembrie a anului trecut, un proiect „Schimbare învelitoare Administrația Centrului Eparhial Huși”, în valoare de 400 mii lei. Având termen de finalizare a proiectului noiembrie 2016, la jumătatea parcursului lucrarea este realizată în proporție de doar 5%, din lipsa banilor. În consecință, PS Corneliu Onilă, episopul Hușilor, s-a adresat vechilor prieteni de la Consiliul Județean pentru a i se acorda un ajutor financiar în valoare de o sută de mii de lei, un sfert din întreaga valoare a proiectului.

Acordarea ajutorului a fost pusă în discuția consilierilor județeni la ședința de ieri și ar fi fost aprobată fără rezerve, dacă unul dintre consilieri, mânat probabil de gânduri mai puțin creștinești, nu și-ar fi exprimat opoziția. „Episcopia Hușilor a beneficiat de curând de un alt ajutor financiar de la bugetul județului, deci din banii cetățenilor. Nu vi se pare că dăm prea mulți bani la biserică, în condițiile în care bugetul este foarte sărac?”, a spus consilierul social democrat Gheorghe Croitoru. Replica a venit neașteptat, nu de la șefii săi de partid, ci din partea opoziției, respectiv a liberalului Corneliu Bichineț, vicepreședintele CJ Vaslui. „Zilnic, primim memorii din toate colțurile județului, de la primării, organizații, asociații culturale ori biserici, prin care ni se solicită ajutor financiar. Consiliul Județean are resurse limitate, de aceea nu am exagerat în a susține o entitate în mod special. Totuși, consider că trebuie să aprobăm ajutorul cerut de Episcopie, cu atât mai mult cu cât suma nu este mare”.

Puși astfel la punct, consilierii județeni au votat în unanimitate proiectul de hotărâre. Rămâne totuși o întrebare: o fi chiar atât de sărac județul Vaslui încât se strâng atât de puțini banii de la enoriașii și nu ajung nici măcar pentru înlocuirea unui acoperiș? Totuși, în cazul unei cununii religioasă, botez sau înmormântare, trebuie să faci împrumut la bancă pentru a plăti slujba preotului, asta în afară de banii dați pentru acatiste și pomelnice la sărbătorile de peste an, care nu sunt puține! Dar mai ușor este să apelezi la bani publici, mai ales că există și un cadru legal care permite acest lucru. Și culmea, aceste solicitări se fac și sunt aprobate mai cu seamă înaintea alegerilor!

About Tehno Redactor

x

Check Also

Criza COVID-19 își arată colții. Veniturile colectate la bugetele locale sunt tot mai mici

Blocarea în mare parte a activității economice din cauza ...

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit de furaje din localitatea Roșiești, a mistuit peste șapte tone de paie și a degradat alte 100 de tone, pompierii care au intervenit reușind să salveze alte 60 de tone de cereale. Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapamenta unui utilaj agricol. O fermă agricolă din localitatea Roșiești a fost cuprinsă de un incendiu de proporții în cursul după-amiezii de joi, în urma neglijenței unor salariați care au folosit utilaje agricole fără a ține cont de consecințe. Astfel, un depozit de furaje a luat foc, nu mai puțin de șapte tone de paie fiind mistuite de flăcări. De asemenea, alte 100 de tone de nutrețuri au fost degradate. Salariații fermei au solicitat ajutorul pompierilor prin numărul de urgență 112. ”La intervenție, s-au deplasat două echipaje cu autospecialele aferente de stingere cu apă și spumă, încadrate de opt pompieri. În ajutorul lor, au venit și 15 salariați ai fermei. Incendiul se manifesta la un depozit de 350 de metri pătrați. În urma intervenției, s-a reușit salvarea a 60 de tone de cereale, precum și a unei hale”, ne-a precizat responsabilul mass-media al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, Marius Stanciu. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului stabilită de către pompieri au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapament a unui tractor folosit de către un angajat care au aprins paiele uscate din depozitul de furaje. (Ionuț PREDA)

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit ...

Vasluian arestat după ce și-a bătut cu parul nora și soția. Una din victime necesită intervenții chirurgicale

Un bărbat de 64 de ani, din municipiul Vaslui, ...