Home » Administratie » Reabilitarea drumurilor din județ, din nou doar o momeală electorală!

Reabilitarea drumurilor din județ, din nou doar o momeală electorală!

de Marian Mocanu

Consilierii județeni au aprobat ieri ”actualizarea indicatorilor tehnico-economici” pentru proiectele ce vizează reabilitarea a nu mai puțin de 22 drumuri județene din județul Vaslui. În realitate, e vorba despre o banală operațiune birocratică, nicidecum semnalul începerii efective a lucrărilor.

La ședința de ieri a Consiliului Județean (CJ) Vaslui s-a votat cu sârg un proiect care nu face altceva decât să fluture iar prin fața alegătorilor iluzia asfaltării drumurilor din județ. ”Actualizarea indicatorilor tehnico-economici”, așa sună respectivul proiect de pe ordinea de zi, iar în traducere liberă se referă la faptul că Ministerul Dezvoltării a cerut CJ Vaslui să-i transmită din nou datele respective ajustate în conformitate cu modificările survenite ca urmare a noului Cod Fiscal (în principal, scăderea cotei de TVA de la 24% la 20%).

În realitate, proiectele respective au fost inițiate încă de prin 2008, 2010 sau 2011, dar de atunci și până în prezent au rămas doar la stadiul de hârtie. Și au toate șansele să rămână tot așa pentru că,  în realitate, nu se întrevăd semnale clare cum că vor fi alocate fonduri de la guvern. Votul de ieri al consilierilor județeni a fost pentru a da undă verde unui nou lot de hârțogăraie, încă un top de hârtie care va fi aruncat și dat uitării prin sertarele vreunui birou de la Ministerul Dezvoltării. În rest, nimic nou pe frontul sărăciei din estul României! Unii dintre consilierii județeni care au votat ieri acest proiect, vor trâmbița încă odată planurile mărețe ce vor fi înfăptuite, cu condiția să mai fie aleși odată! C-așa-i în campania electorală!

sedinta cj (3)

În fiecare an, CJ Vaslui își propune să asfalteze o parte din drumurile județene, anunțând acest lucru cu surle și trâmbițe, mai ales dacă este an electoral. Din păcate, lucrările rămân doar la stadiul de anunț, multe dintre respectivele drumuri nevăzând, ani buni, picior de constructor. Astfel, în 2008, s-au întocmit proiecte de reabilitare pentru nu mai puțin de 14 drumuri județene, printre care : DJ 245: Florești – Buda, DJ 159: Băcești – Pungești; DJ 243: Pogana – Iana – Dragomirești; DJ 243A: Pogana – Ciocani – Pogonești – Tutova – Pochidia – limita cu județul Galați; DJ 243E – Coroiești, DJ 244C Huși -Pădureni – Dimitrie Cantemir; DJ 244E: Huși – Tătărăni – Boțești; DJ 244J Murgeni – Mălușteni; DJ 245 A – Muntenii de Jos – Lipovăț – Gherghești – Iana; DJ 246 Codăești – Tăcuta – limita cu județul Iași. Totul a rămas la stadiul de proiect, toate aceste drumuri fiind în continuare în stare jalnică, cu toate că perioada de execuție era de 84 de luni, iar termenul final a expirat de mult. În anul 2010, același lucru s-a întâmplat cu alte două drumuri județene: DJ 242 F: Trestiana – Mănăstirea Grăjdeni, și DJ 244J: Epureni – Horga, anunțate că vor intra în curând în reabilitare. Povestea s-a repetat în 2011, în cazul a alte șase drumuri, care la rândule, au fost reabilitate doar pe hârtie, cel puțin până acum.

Fondurile necesare pentru asfaltarea acestor drumuri și scoaterea din noroaie a locuitorilor din câteva zeci de localități vasluiene ar fi trebui să vină de la guvern, CJ Vaslui urmând a asigura o minimă cofinanțare, de maxim 10% din valoarea lucrărilor, pentru avize, autorizații, proiectare, sau organizare de șantier. Chiar dacă, din 2008 până acum, s-au perindat la conducere guverne cu diferite coloraturi politice, județul Vaslui a fost sărit sistematic de la finanțarea acestor lucrări promise.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: