Home » Justitie » Concurența pentru un post de polițist comunal, mai mare decât pentru admiterea la facultatea de medicină

Concurența pentru un post de polițist comunal, mai mare decât pentru admiterea la facultatea de medicină

de Marian MOCANU

564 de candidați se vor lupta pentru a prinde unul dintre cele 92 de posturi de polițiști comunali cu angajare din sursă externă scoase la concurs. În unele comune concurența este mai mare decât la admiterea la medicină sau o altă facultate de top. Pentru postul de la Muntenii de Jos s-au înscris nu mai puțin de 16 candidați, la Poienești sunt opt candidați pe loc, iar la Tanacu, Delești ori Miclești, câte șapte pe loc. Cele mai puțin căutate comune sunt Gherghești și Bogdănița, acolo unde concurența este de doar trei pe loc.

Poliția Română a scos la concurs, pentru județul Vaslui, 92 de posturi de polițiști la secțiile de poliție comunală, înscrierile făcându-se în perioada 4 – 8 aprilie. Dornici de o carieră în poliție, recompensată cu un salariu inaccesibil pentru mulți dintre angajații din județ, tinerii au format adevărate cozi la sediul Arhivelor Naționale din municipiul Vaslui, acolo unde s-au făcut înscrierile. În final, au fost acceptate 564 de cereri de înscriere la examen, reprezentând o medie de aproape șapte candidați pe loc. Unele comune au fost mai atractive decât altele pentru tinerii aplicanți, cei mai mulți dintre ei optând pentru secții de poliție apropiate localității de domiciliu. Recordurile de concurență sunt la Muntenii de Jos, localitate aflată la câțiva pași de municipiul Vaslui, unde s-au înscris nu mai puțin de 16 candidați, în timp ce la Solești concurența este de 12 candidați/loc, iar la Vulturești, de 11 candidați/loc. Și alte comune, mai depărtate de oraș, au avut totuși căutare. Este cazul comunei Poienești, pentru care au fost depuse 16 cereri pentru cele două posturi scoase la concurs, Tanacu, Delești sau Miclești, câte 14 candidați care concurează pe două posturi de polițiști comunali. Secțiile de poliție pentru care s-au depus cele mai puține cereri de înscriere la concurs sunt cele din comunele Gherghești și Bogdănița, acolo unde concurența este de doar trei pe loc. La Iana, Dodești, Dumești, Tăcuta, Ibănești, Ivești, Băcani sau Pochidia, concurența este de cinci candidați pe locul scos la concurs.

Candidații trebuie să depună, până pe 15 aprilie, dosarul complet, iar cei care vor admiși la susținerea examenului de ocupare a posturilor vacante de polițiști comunali vor susține, ulterior, o probă eliminatorie de evaluare a performanței fizice, urmată de un test scris, de tip grilă și un interviu pentru departajare, în cazul în care este necesar. Cei care vor fi declarați admiși în urma examenului vor face, înainte de a se prezenta la post, un curs de școlarizare cu durata de trei luni de zile. Salariul de încadrare pentru noii angajați va fi de circa 2.000 lei/lunar, la care se adaugă diverse sporuri și drepturi salariale, inclusiv o indemnizație pentru plata chiriei, dacă nu au locuință proprie în localitatea în care este situată secția de poliție la care vor acționa.

Iată cum, doar cu liceul și o minimă școlarizare, un tânăr are posibilitatea de a câștiga o leafă mai mare ca a unui bugetar care are studii superioare, mai mare chiar ca a unui primar sau secretar de comună!

About Tehno Redactor