Home » National » Alege cele mai bune ouă. Cum faci diferența între cele ecologice și cele de țară

Alege cele mai bune ouă. Cum faci diferența între cele ecologice și cele de țară

Bogat în vitamine, fosfor și proteine, oul nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră, indiferent de vârstă. Fiindcă în cârând vom consuma mai mulșt eouă, cu prilejul Sărbătorilor Pscale, Libertatea îți arată  cum recunoști un ou ecologic și să cum știi când e proaspăt.

Specialiștii ne spun că un consumul de șase ouă pe săptămână reduce riscul de cancer la sân cu 40%. Luteina din ou protejează împotriva cataractei. Persoanele care consumă ouă la micul dejun vor reduce cu 400 de calorii meniul zilnic, deci e bun pentru păstrarea unei greutăți normale. E bun pentru memorie, fiind bogat în lecitină. Unghiile și părul devin mai rezistente consumând ouă, deoarece conțin sulf și vitamina B12.

Cum recunoști ouăle ecologice

Când cumperi ouă vei fi atent nu numai la perioada de valabilitate (care este de 28 de zile) ci și la alte marcaje. Începând cu 2004, legislația europeană i-a obligat pe producători să inscripționeze ouăle cu un cod. La noi în țară vei găsi pe orice ou cumpărat din magazine următoarele: o cifră de la 0 la 3, simbolul țării (RO), județul producătorului și codul fermei unde este produs. Un ou ecologic poate arata astfel: 0-RO-AG-018. Acestea sunt produse în județul Argeș la ferma cu numărul 018. În prezent, în România există doar 3 ferme care produc ouă ecologice. Cifra 0 = oul provine din agricultura biologică; 1= găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite bio; cifra 2 = găina e crescută la sol, dar în spații îngrădite, iar cifra 3 = găni crescute în baterii.

 

Cum sunt tratate găinile

Oul provenit din agricultura biologică provine de la anumite rase de găini (cele maro, din rasa Isa Brown), hrănite numai cu furaje ecologice (provenind de la producători certificați). Găinile sunt tratate în sistemul de prevenție și nu primesc antibiotice sau vitamine sintetice. Hrana lor nu conține pesticide, conservanți, hormoni, aditivi sau OMG (organisme modificate genetic). Păsările trăiesc în condiții normale pentru rasa lor: se respectă bioritmul, au locuri pentru cuibărit, nu sunt stresate și nici forțate să ouă după un program sau normă. Au mult spațiu atât în interior cât și la exterior și sunt crescute în condiții de igienă și confort. Nu li se taie nici ciocurile și nici aripile. Apa pe care o beau este de calitate și proaspătă.

 

Nu confunda ouăle de țară cu cele bio!

Chiar dacă sunt mult mai bune decât cele numerotate cu 1, 2 sau 3, ouăle de la țărani nu sunt și bio. Doar în cazul în care porumbul și restul furajelor provin din agricultura bio și dacă găinile nu sunt tratate cu antibiotice. Ceea ce e destul de rar. Oricum, între un ou cu cifra 2 sau 3 și unul de țară, e preferabil cel din urmă.

 

shutterstock_244693852 

Cum recunoști oul proaspăt

  • ia un bol de sticlă și cufundă ouăle în el. Cele proaspete vor sta pe fundul vasului, la orizontală. Cel care are o săptămână, va sta pe fundul bolului, cu fundul ușor ridicat. Oul de trei spătămâni va sta vertical cu fundul în sus. Oul vechi va pluti la suprafața apei.
  • agită oul și dacă gălbenușul se clatină în interior și se lovește de pereții oului, acest lucru înseamnă ca camera de aer din jurul acestuia s-a dezvoltat și e prea mare, iar oul nu este prea proaspat.
  • mai poți verifica prospețimea unui ou privindu-l în bătaia unei surse de lumină. Când oul este proaspăt, se vede gălbenușul în centrul acestuia.

Sursa: libertatea.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: