Home » Justitie » Surprize, surprize – Cine va conduce Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui?

Surprize, surprize – Cine va conduce Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui?

de Marian MOCANU

Scandalul iscat în urma arestării comisarului Iulian Munteanu, principalul actor a dosarului „Corupție la rutieră” a făcut ca nu mai puțin de 53 de agenți și ofițeri din cadrul IPJ Vaslui să solicite ieșirea la pensie înainte de termen. În consecință, viitoarea conducere a poliției vasluiene va fi asigurată de ofițeri din afara județului. La funcția de adjunct a comisarului șef Ionel Mirică, numit la sfârșitul anului trecut șef al IPJ, este propus Gabriel Doru Panțâru, actualemente șeful Poliției Municipiului Iași.

Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui va avea o nouă conducere, formată din ofițeri veniți din afara județului. După ce, la sfârșitul anului trecut, în locul lui Mihai Carp, aflat în concediu medical, a fost numit ca șef al IPJ Vaslui băcăoanul Ionel Mirică, pentru postul de adjunct al acestuia, ocupat până nu de mult de comisarul șef Cătălin Popa, este propus comisarul șef Gabriel Doru Panțâru. Acesta, care este, din anul 2012, șef al Poliției Municipiului Iași, ar fi trebuit inițial să ocupe o altă funcție, cea de șef a Servicului de Investigare a Infracțiunilor Economice din cadrul IPJ Iași.

Valul de plecări a ofițerilor din cadrul IPJ Vaslui a făcut ca Panțâru să fie propus pe funcția de adjunct al IPJ Vaslui. La sfârșitul anului trecut, poliția vasluiană a fost zguduită de un grav caz de corupție, în care au fost implicați, alături de comisarul șef Iulian Munteanu, pe atunci șeful Biroului Poliției Rutiere Vaslui, și alți ofițeri și agenți de poliție. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, pentru fapte de corupție, a lui Mihai Carp, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Ioan Vârlan, șeful Serviciului Rutier, Irinel Ioan Cernat, Mihai Gabriel Beraru, Constantin Guralivu, Andrei Roman, agenți de poliție judiciară în cadrul Biroului Rutier Vaslui, Nicolae Augustin Brat, ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Dan Mihăiță Năstase, agent de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui.

În afara acestora, mulți agenți și ofițeri din cadrul IPJ Vaslui au solicitat, de la începutul acestui an, ieșirea la pensie anticipată, profitând de actualele prevederi legale. Primul a fost comisarul Mihai Carp, a cărui stare de sănătate era precară din cauza atacului cerebral suferit anul trecut. Plecarea acestuia a fost urmată aproape îndeaproape de cea a șefului Serviciului Rutier, Ioan Vârlan, și el inculpat în dosarul „Cirupție la Rutieră”. Ulterior, și-au depus rapoartele de ieșire din activitate prin pensionare anticipată comisar șef Constantin Galescu, comandantul Poliției municipiului Vaslui, comisar șef Constantin Cuciureanu, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar-șef Cătălin Popa, adjunctul comandantului IPJ Vaslui, dar și Grișa Mititelu, șeful Serviciului de Intervenții Speciale. În aceste condiții, dat fiind că aproape toată conducerea IPJ Vaslui a plecat sau este cercetată penal, singura soluție era detașarea de ofițeri de la alte inpectorate din țară.

About Mihai Vasile