Home » Social » La vasluianul sărac, nici mieii nu trag! – 20.000 de miei sacrificați în județul nostru, cei mai mulți ajungând în piețele altor județe

La vasluianul sărac, nici mieii nu trag! – 20.000 de miei sacrificați în județul nostru, cei mai mulți ajungând în piețele altor județe

de Marian MOCANU

În județul Vaslui, circa 20.000 de miei vor fi sacrificați în acest an cu ocazia Sărbătorilor Pascale. În carmangerii și magazine, prețul va fi de 20 – 22 lei kilogramul, mai mic decât în supermarket-uri. Ceva mai ieftin vând ciobanii, direct de la stână, un miel viu costă între 10 și 12 lei/kilogram.

A început cursa pentru procurarea mielului de Paște, cei mai gospodari cumpărând, deja, sau rezervând la stânele din județ rumegătoarele aflate acum la mare căutare. De altfel, stânele sunt cea mai ieftină posibilitate pentru a-ți procura carne de miel, un animal viu fiind vândut de ciobani cu 10 – 12 lei/kilogramul, în funcție de zonă și mărimea mielului.

„În acest an, pentru că a fost vreme bună, ciobanii au dat mai devreme oile la berbec, așa că sunt miei numai bun de tăiat. În județul Vaslui, estimez că circa 20.000 de miei vor fi sacrificați în acest an de către crescătorii din județ. Unii vor fi vânduți direct de la stână, alții urmând a lua carnea magazinelor. Cei mai mulți vor merge pe piețele ieșene, acolo unde nu doar prețul cărnii de miel e mai mare, dar și vânzarea este mai bună decât în Vaslui. În magazinele proprii, cred că voi vinde doar carcase întregi sau jumătăți de miel, altfel, toți cumpărătorii vor alege pulpele, iar restul de carne nu va avea căutare. Totuși, dacă va fi vânzare, vom vinde și la kilogram!”, ne-a declarat Ion Agafiței, președintele Asociației OvisMold, a crescătorilor de ovine din județul Vaslui.

Abia de zilele viitoare, vor apărea miei la vânzare în carmangeriile și magazinele din Vaslui.

„Vom avea la vânzare, ca în fiecare an, carne de miel, dar și de berbecuț gata asezonat. Depinde de cum vor merge vânzările, vom vinde fie doar carcase întregi, fie la kilogram, să aibă toți creștinii, de Sfintele Paște, o bucățică de friptură de miel”, ne-a declarat responsabila unei carmangerii din Piața Centrală a municipiului Vaslui.

Prețul estimat de vânzare al cărnii de miel în carmangerii va fi de 20 – 22 lei kilogramul, mai mic decât la supermarketuri. În supermarketurile din Iași, spre exemplu, o caserolă cu cotlet de miel de 600 de grame costă 18 lei, iar aceeași cantitate de spate cu os costă 20 de lei. Într-un alt magazin, 200 de grame de ceafă de miel, vândută tot la caserolă, costă 7 lei.

About Simona Vasile