Home » Justitie » Povestea unui triunghi amoros sângeros! Și-a omorât în bătaie prietenul, după care și-a pus capăt zilelor spânzurându-se!

Povestea unui triunghi amoros sângeros! Și-a omorât în bătaie prietenul, după care și-a pus capăt zilelor spânzurându-se!

de Răzvan CĂLIN, Daniel MICU

Bănuindu-l că ar avea o relație cu soția sa, Ovidiu Turcu din Roșiești a mers acasă la vecinul său, Costel Răcăuțanu, pentru a-i cere socoteală. Aici, cei doi bărbați s-au luat la bătaie, din confruntare ieșind învingător Răcăuțanu. Însă, povestea s-a terminat urât pentru că Turcu a decedat a doua zi la un spital din Iași, iar agresorul s-a spânzurat de teamă, probabil, că va putrezi în pușcărie.

Un presupus triunghi amoros a provocat un șir de evenimente sângeroase ce au tulburat liniștea satului Rediu din comuna Roșiești. Totul a început joia trecută (14 aprilie) când Parchetul Bârlad a deschis un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe pe numele lui Costel Răcăuțanu, în vârstă de 33 de ani, din Rediu, Roșiești. Acesta era acuzat că și-ar fi snopit în bătaie unul din vecini (și prieten apropiat), respectiv pe Ovidiu Turcu, de 43 de ani. Dihonia între cei doi buni prieteni (așa cum îi descriau localnicii până acum) ar fi izbucnit din momentul în care la urechile lui Turcu ar fi ajuns zvonuri potrivit cărora soția sa, Cici, ar avea o relație de amor cu mai tânărul său vecin și prieten, Răcăuțanu.

Așa se face că joi, 14 aprilie, orbit de furie și de gelozie, omul a mers întins acasă la Răcăuțanu cu gândul de a-i cere socoteală. Trebuie spus că cei doi locuiesc pe aceeași uliță, gospodăriile lor fiind situate față în față.

ovidiu-turcu-sotul-ucis-rediu

Costel Racauteanu

Nervos, Turcu a năvălit în casa vecinului său înarmat cu o bâtă și a tăbărât peste acesta. Cum, necum, Răcăuțanu a reușit în cele din urmă să contracareze atacurile lui Turcu, ba chiar a pus la rândul său mâna pe o ghioagă și, brusc, rolurile s-au schimbat. Turbat de furie la rândul său, mai tânărul Răcăuțanu a răspuns cu o ploaie de lovituri care, în cele din urmă, l-au îngenuncheat pe Turcu, lăsându-l aproape fără cunoștință să zacă la podea. Între timp, vecinii celor doi au auzit tărăboiul și răcnetele ce răzbăteau din casă și, îngrijorați, au apelat prin 112 la ambulanță și poliție. În scurt timp, la fața locului a ajuns un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui, care însă nu a putut face mare lucru pentru că victima era deja într-o stare critică. Transportat imediat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, medicii de aici au decis că se impune transferul acestuia la o clinică de specialitate din Iași. Din păcate, nici medicii ieșeni nu au putut să-i salveze viața lui Turcu, leziunile extrem de grave suferite provocându-i moartea în cursul zilei de vineri, 15 aprilie.

I-a zdrobit coastele cu peste 20 de lovituri cu ghioaga, astfel încât plămânii au fost perforați!

Din acest moment, lucrurile aveau să se precipite spre un final pe care puțini îl anticipau. Ba chiar nici procurorii nu s-au așteptat ca acest caz să ia o asemenea turnură. După cum am mai spus, într-o primă fază, cercetările în acest caz au fost coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, fiind vorba despre infracțiunea de loviri și alte violențe. Însă, în decurs de mai puțin de 24 de ore, pe fir intră procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Județean Vaslui, care au preluat frâiele în acest dosar odată ce a survenit decesul victimei. Acum, încadrarea juridică trecuse la loviri cauzatoare de moarte, pentru ca ulterior rezultatului necropsiei să ducă direct la infracțiunea de omor.

”Noi ne-am deplasat la fața locului și l-am audiat, într-o primă fază, sub încadrarea de lovituri cauzatoare de moarte, neavând la dispoziție la acea dată concluziile medico-legale. Sâmbătă, 16 aprilie, la Iași a fost efectuată necropsia și ținând cont de concluziile acesteia, a rezultat încadrarea faptei la omor. Necropsia a evidențiat că victima a încasat peste 20 de lovituri cu acea ghioagă, rezultând niște leziuni interne extrem de grave. La început, noi am bănuit că agresorul s-a urcat cu picioarele pe el, dar necropsia a arătat că a fost vorba de lovituri cu bâta. Așa cum a recunoscut, de altfel și agresorul. L-a lovit cu ghioaga sa de peste 20 de ori în plan orizontal, în zona pieptului și a abdomenului. Aceste lovituri foarte violente i-au produs perforarea plămânilor de către propriile coaste. De asemenea, au fost constatate hemoragii interne ale mai multor organe, toate acestea provocând, finalmente, decesul bărbatului de 43 de ani”, ne-a declarat Carlo Ilieș, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, cel care anchetează acest caz.

Procurorul Carlo Ilieș: ”Mă surprinde reacția lui și nu pot să-mi explic gestul său suicidal”!

racauteanu-criminal-sinucigasOdată cu primirea concluziilor examinării medico-legale, sâmbătă, 16 aprilie, la nivelul autorităților județene s-a format o echipă operativă care s-a deplasat din nou în satul Rediu pentru a-l reține și audia pe Răcăuțanu prin prisma noii încadrări juridice a faptei sale. Numai că degeaba l-au căutat pe individ toată ziua, căci nu au reușit să dea de el. Tânărul nu era căsătorit și locuia singur în casa unde își omorâse în bătaie vecinul și prietenul. Localnicii le-au spus anchetatorilor că l-ar fi zărit pe la cârciumile din sat, însă oamenii legii nu au putut să dea de el. Abia duminică (17 aprilie) dimineața, în jurul orei 6, unul dintre vecinii lui Răcăuțanu avea să facă o descoperire macabră. L-a descoperit pe tânăr, zăcând fără suflare, în podul casei, unde se spânzurase, ștreangul improvizându-l dintr-o funie trecută peste o grindă a casei. Atât localnicii, cât și anchetatorii au rămas uluiți de gestul lui Răcăuțanu.

”Mai ales că atunci când l-am audiat prima dată a cooperat foarte bine cu noi. Ne-a condus la locul unde se petrecuse fapta, ne-a povestit și ne-a arătat totul cu lux de amănunte. Ba chiar tot el ne-a dat și bâta, corpul contondent cu care lovise victima, recunoscând și că l-a lovit de peste 20 de ori. Adică, a fost foarte cooperant și nimic din comportamentul său inițial nu lăsa să se vadă că ar avea de gând să se sinucidă. Mă surprinde reacția lui și nu pot să-mi explic gestul său suicidal”, ne-a mai spus procurorul Ilieș.

Cel mai probabil, bănuiesc anchetatorii, Răcăuțanu a avut un șoc în momentul în care a aflat că vecinul său a decedat în urma bătăii crunte pe care i-o administrase. Realizând că e posibil să petreacă ani mulți după gratii, tânărul a cedat psihic la gândul acestei perspective și, atunci, s-a decis să-și pună singur capăt zilelor.

În timp ce mai toți consătenii o consideră vinovată, soția lui Turcu se declară nevinovată și spune că soțul era gelos peste măsură!

cici-turcu-amanta-rediu

Cici Turcu

Mica comunitate din acest cătun vasluian este răvășită și îngrozită de aceste evenimente sângeroase ce s-au succedat cu repeziciune în decurs de câteva zile. Cici, soția lui Turcu, este acuzată de un sat întreg că poartă întreaga vină. Dar, femeia se apără și spune că nu avea nici o relație extraconjugală cu nimeni. Mai mult, ea se plânge că soțul era extrem de gelos și de violent și că aproape că nu exista zi în care acesta să nu o strivească în bătaie. Inclusiv pe 14 aprilie i-ar fi aplicat o corecție de acest gen, chiar înainte ca el să se ducă, peste drum acasă, la Răcăuțanu, cu gândul de a-l altoi și pe el.

”Cu bocancii și cu pumnii m-a lovit. Am fugit în ogradă, dar m-a prins și m-a târât de păr în drum. Era gelos. Eu 13 ani așa am dus o viață rea cu el, bătută încontinuu”, a declarat Cici Turcu.

Unii consăteni, care îi cunosc bine pe cei trei, spun că Răcăuțanu și Turcu au fost buni prieteni. Însă, relația lor s-ar fi înrăutățit din cauza soției lui Turcu, care ar fi avut o relație de amor cu Răcăuțanu: ”Vineri a aflat vecinul totul, a bătut-o pe nevastă-sa și s-a dus peste acesta de s-a spânzurat. Dar, acesta fiind mai îndemânatic, i-a luat parul și l-a bătut ca la carte. Eu nu am întâlnit așa ceva. Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva”.

Acum, familiile celor doi bărbați sunt în sare de șoc. Nu se așteptau ca doi prieteni foarte buni să se transforme în rivali de moarte.

Paraschiva Turcu, mama bărbatului omorât, a declarat cu ochii în lacrimi: ”Să-i fi dat cu un băț, dar nu să-l omori în halul acesta. Nu știu dacă de la femeie i s-a tras, dar ea nu făcea nimic. Ovidiu era gelos. Eu am 79 de ani, dar așa ceva nu am întâmplat! Ce a intrat în ei, Doamne?!”.

Mama sinucigașului susține însă cu tărie că soția lui Turcu este principala vinovată pentru tragedie: ”Costel era cuminte și muncitor. Se ducea și muncea cu ziua. Ea era rea. Venea la băiat, sărea gardul și intra la băiat. Și a găsit-o Ovidiu în pat și a bătut-o în casă!”.

Între timp, Cici Răcăuțanu s-a mutat în satul vecin, în casa mamei ei și susține că rudele soțului nu o lasă să își vadă bărbatul pentru ultima dată. Cei doi aveau împreună o fetiță de 10 ani. Femeia mai are două fete dintr-o căsnicie anterioară. Marți, 19 aprilie, cei doi prieteni – Răcăuțanu și Turcu – vor fi conduși pe ultimul, urmând a fi înhumați în cimitirul din localitate.

About Razvan Calin