Home » Administratie » Vin bani în conturile fermierilor vasluieni!

Vin bani în conturile fermierilor vasluieni!

de Marian MOCANU

Trei sferturi dintre fermierii vasluini au primit până acum subvențiile aferente anului 2015. Crescătorii de animale vor primi, la rândul lor, subvențiile, începând cu data de 24 mai.

Chiar dacă cu mare întârziere, după ce o bună parte din lucrările agricole de primăvară au fost deja efectuate de gospodari, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui plătește, în aceste zile, subvențiile aferente anului 2015. Până la această dată au fost autorizate la plată un număr de 21235 cereri unice, din care 19281 de cereri au fost transferate în contabilitate. Per total, în campania de anul trecut au fost primite 24549 cereri.

„Aceste prime plăți sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal. Cuantumurile plăților directe în sectorul vegetal, care se acordă pentru anul 2015 ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli, sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 216/2016, privind stabilirea cuantumurilor plăților din schemele directe pe 2015. Precizăm că efectuarea plăților aferente tuturor schemelor de plată reprezintă o prioritate pentru instituție”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

În această perioadă se fac plățile aferente Schemei de plată unică pe suprafață în cuantum de 79,73 euro/ha; plații redistributive pentru primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha și al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha. În plus, se face plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha, dar și pentru micii fermieri, în cuantum de maxim 1250 euro, sau cea aferentă ANT 1 (Schema de ajutoare naționale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producție), în cuantum de 19,19 euro/ha. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie plătiți și ceilalți fermieri. În ceea ce privește subvențiile acordate crescătorilor de animale, plata acestora va începe din 24 mai 2016. Schemele/măsurile de sprijin pe suprafață sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și din Bugetul Național (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: