Home » Social » Alimente expirate sau alterate oferite spre consum vasluienilor!

Alimente expirate sau alterate oferite spre consum vasluienilor!

Inspectorii DSVSA Vaslui au confiscat de la comercianți diferite cantități de ouă, pește, cârnați și produse de patiserie alterate sau expirate.

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor pascale îi bagă în priză pe inspectorii veterinari din județ care ies în teren și efectuează diferite acțiuni de control specifice în rândul agenților economici. Conform unui comunicat emis de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, până în momentul de față au fost efectuate 288 de controale în domeniul siguranței alimentelor de origine animală și non-animală. Inspectorii DSVSA au verificat 3 abatoare de arne roșie, 3 unități procesare lapte, 2 abatoare carne pasăre, 4 unități procesare carne , 1 unitate procesare pește, 2 centre de ambalare ouă și o unitate procesare miere și ceară, precum și un depozit frigorific.

Acestora li se mai adaugă 271 unități de vânzare cu amănuntul ce au ca obiect de activitate de fabricarea pâinii, patiserie, firme de morărit și specialități panificație, producători de sucuri de fructe, uleiuri vegetale, vinificație, depozite de legume și fructe, depozite de alte produse alimentare, unități de comerț cu ridicata, unități de comerț cu amănuntul etc. Nu au scăpat de controalele inspectorilor veterinari nici unitățile de alimentație publică, cele care distribuie apă îmbuteliată, depozite alimentare, magazine alimentare, carmangerii, măcelarii, fast-food-uri etc.

”Principalele neconformități identificate în timpul controalelor au fost: deficiențe de manipulare a produselor alimentare, deficiențe referitoare la igiena și starea de sănătate a personalului, spații de depozitare supraaglomerate cu produse alimentare nelotizate pe sortimente și categorii de calitate, lipsa documentelor de însoțire a produselor alimentare etc. În consecință, au fost aplicate cinci amenzi contravenționale în valoare totală de 3120 lei. S-au dat 33 de avertismente și au fost emise opt notificări pentru prezentarea la DSVSA Vaslui în vederea înregistrării”, se arată în comunicatul semnat de directorul executiv al DSVSA Vaslui, Traian Petcu.

Mai mult, au fost retrase din consumul uman următoarele produse: 920 de kilograme de patiserie durabilă, 3.640 kg de ouă, circa 16 kilograme de pește și 2,4 kilograme de cârnați care nu aveau elemente de identificare. Toate aceste produse au fost confiscate și urmează a fi neutralizate.

Inspectorii veterinari au mai decis să emită cinci ordonanțe de suspendare a activității pentru două unități de specialități de panificație, un automat de lapte și două laboratoare de cofetărie. De asemenea, alți 22 de operatori economici au primit ordonanțe de interzicere a activității: 13 magazine alimentare, o carmangerie, două măcelăriim două laboratoare de cofetărie patiserie, o fabrică de pâine, o unitate de alimentație publică și un depozit alimentar.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: