Home » Justitie » Candidatura primarului comunei Vetrișoaia, contestată în instanță

Candidatura primarului comunei Vetrișoaia, contestată în instanță

de Marian MOCANU

Deși a fost descoperit în două rânduri de Agenția Națională de Integritate ca fiind incompatibil, Vasile Puiu, primarul comunei Vetrișoaia, candidează pentru un nou mandat. Contracandidatul liberal a contestat în zadar la Biroul Electoral de Circumscripție și apoi în instanță candidatura lui Puiu. Teoretic, primarul ar fi trebuit demis de către prefectul județului Vaslui după ce, în ianuarie 2016, a pierdut definitiv procesul cu ANI privind existența unui conflict de interese în materie administrativă și penală, precum și acuzații de abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Corneliu Stângă, candidatul liberal la conducerea primăriei Vetrișoaia, a contestat candidatura depusă pentru un nou mandat a actualului primar a comunei, Vasile Puiu. În contestația sa, Stângă a făcut referire la faptul că, în cazul lui Vasile Puiu, există o sentință definitivă și irevocabilă privind acuzații de conflict de interese în materie administrativă și penală, precum și acuzații de abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor făcute de Agenția Națională de Integritate. Biroul Electoral de Circumscripție a respins contestația făcută de Corneliu Stângă, drept pentru care acesta a deschis acțiune în instanță, inițial la Judecătoria Huși și apoi când nu a primit satisfacție, la Tribunalul Vaslui. Ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au dat soluția: „Respinge contestația formulată de petentul STÎNGĂ CORNELIU împotriva Hotărârii nr. 1/21.04.2016, emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Vetrișoaia, pe care o păstrează. Definitivă”. Motivul pentru care contestația a fost respinsă se pare că este faptul că, prin decizia ANI din iunie 2012, lui Vasile Puiu i s-ar fi putut aplica sancțiunea de interdicție de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului. Ori, perioada de trei ani de interdicție a expirat la jumătatea anului trecut.

Vasile Puiu a fost declarat de către ANI, în două rânduri, ca fiind în stare de incompatibilitate. Prima dată, în 2012, s-a constatat că primarul Puiu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, precum și pe cel privind infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, edilul încheiase două contracte privind închirierea unei suprafețe agricole între Consiliul Local Vetrișoaia și Asociația Crescătorilor de Animale (ACA) „Zimbrul Moldovei” Vetrișoaia, deși era administrator unic la această societate. În plus, tot ca primar, Puiu a încheiat, emis și aprobat mai multe acte juridice și administrative prin care a obținut o serie de beneficii patrimoniale. Puiu a atacat în instanță această decizie a inspectorilor ANI, însă a pierdut, sentința rămânând definitivă în urma unei hotărâri a Curții de Apel Iași pronunțată la începutul acestui an. Conform legii, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective”, se menționa în comunicatul remis de ANI. Dealtfel, un alt comunicat al ANI, din 12 iunie 2015, anunța că „Raportul de evaluare în cauză, nu a fost contestat de persoana evaluată și a rămas definitiv începând cu luna februarie 2012, însă Puiu Vasile exercită și în legislatura 2012 – 2016, contrar legii, aceeași funcție eligibilă față de care a fost stabilit conflictul de interese. Astfel, Puiu Vasile se afla în situația nerespectării interdicției de 3 ani de la data încetării de drept a mandatului, fiind decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, respectiv aceeași funcție eligibilă, interdicție prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, ca urmare a existenței conflictului de interese”. La această decizie a făcut referire candidatul liberal Corneliu stângă când a contestat candidatura primarului Puiu. Anul trecut, Vasile Puiu a fost descoperit iarăși ca fiind în stare de incompatibilitate, datorită unui nou conflict de interese, pentru că și-ar fi angajat soția la primăria pe care o conducea.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: