Home » Administratie » Campania de presă a ziarului Est News dă roade: Prefectura Vaslui declară război traficului de etnobotanice!

Campania de presă a ziarului Est News dă roade: Prefectura Vaslui declară război traficului de etnobotanice!

de Răzvan CĂLIN

Daniel Olteanu, prefectul de Vaslui, a băgat în priză toate instituțiile statului abilitate să intervină în lupta contra acestui fenomen social extrem de nociv. El a convocat o ședință a Colegiului Prefectural în care a solicitat declanșarea unei campanii comune a tuturor instituțiilor statului abilitate să intervină în astfel de situații.

Campania de presă declanșată de redactorii cotidianului ”Est News” împotriva traficului și consumului de etnobotanice ce otrăvesc tot mai tare comunitatea locală din Bârlad a provocat o reacție promptă din partea Instituției Prefectului Vaslui. Ieri,  28 aprilie, prefectul Daniel Olteanu a convocat o ședință a Colegiului Prefectural Vaslui, unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi fiind tocmai acest subiect extrem de fierbinte  și de actualitate.

Prefectul de Vaslui s-a autosesizat în urma articolelor publicate în paginile cotidianului nostru, în care am descris pe larg recrudescența pe care a înregistrat-o comerțul cu etnobotanice în Bârlad. Faptul că mai mulți cetățeni, indignați de această situație, au contactat jurnaliștii de la Est News cărora le-au arătat cât de îngrijorați sunt față de proliferarea acestui fenomen nociv în comunitatea bârlădeană, a atras atenția prefectului Olteanu. Mai ales că și el, la rândul său, este din Bârlad, aici născându-se, crescând și întemeindu-și o familie. Realizând îngrijorarea tot mai crescândă a concitadinilor săi, prefectul Olteanu a înțeles gravitatea situației și a decis să ia taurul de coarne până nu este prea târziu. Acesta a avut o atitudine tranșantă față de acest subiect, anunțând declanșarea unei campanii de contracarare a fenomenului, în care vor fi implicate toate instituțiile statului abilitatea pentru așa ceva.

olteanu”În momentul acesta suntem în faza de a colecta cât mai multe date, de acest aspect ocupându-se în special Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, astfel încât să putem genera un plan de acțiune. Vom implica în această campanie toate structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Am decis ca prima întâlnire de lucru axată strict pe această problemă să aibă loc săptămâna viitoare. După care vom vedea ce alte structuri mai trebuie să aducem lângă noi, astfel încât să formăm un grup operativ de lucru (și în același timp consultativ) care să genereze măsuri de eliminare și combatere a fenomenului. Vorbim de măsuri reale, nu doar niște hârtii, că nu asta îmi doresc! Vreau un plan concret de acțiune deoarece este vorba despre un fenomen real. Îl simțim cu toții și mă îngrijorează profund ce se întâmplă în special la Bârlad. Am și eu copii și nu pot să stau indiferent, să mă mulțumesc doar cu planuri pe hârtie!”, a declarat pentru Est News prefectul Olteanu.

Vor declanșa autoritățile războiul contra etnobotanicelor, în cele din urmă?

Poziția tranșantă adoptată de prefectul de Vaslui nu poate decât să ofere speranțe bârlădenilor care așteaptă de ceva vreme ca autoritățile să ia poziție cu adevărat față de această problemă spinoasă. Jurnaliștii de la Est News au tras semnale de alarmă în repetate rânduri pe marginea proliferării comerțului cu etnobotanice în interiorul comunității bârlădene. Din informațiile adunate, reiese clar că etnobotanicele s-au insinuat în viața tot mai multor localnici, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor, aceștia formând grosul clientelei traficanților. Tot mai mulți adolescenți sunt culeși de pe străzile orașului, cu mințile făcute praf de aceste substanțe extrem de nocive. Au fost perioade în care s-au înregistrat și câte șase cazuri de tineri ce au ajuns la spitalul din Bârlad tocmai din cauza consumului de etnobotanice. Mai mult, ancheta făcută de jurnaliștii de la Est News (cu ajutorul unor cetățeni îngrijorați din cauza fenomenului) a reliefat că în oraș s-au conturat deja zone care sunt considerate adevărate fiefuri ale traficanților de etnobotanice: zona ”Crolux”, blocul CFR, zona din apropierea Stației CFR sau a spitalului din localitate etc. Culmea este că în unele cazuri traficul de etnobotanice se desfășoară chiar sub nasul autorităților. În repetate rânduri, oamenii ne-au povestit revoltați despre scandalurile pe care consumatorii le provoacă: urlete și răcnete de tot felul, vandalism, grupuri formate din indivizi foarte agresivi care mai și îngurgitează cantități însemnate de alcool. O astfel de situație a persistat mult timp în zona fostului ghetou din centrul orașului. A fost nevoie ca ziarul Est News să dea glas nemulțumirilor oamenilor de bine ce locuiesc în zonă pentru ca și autoritățile locale să se miște și să anihileze acest cuib de infractori. Tocmai lipsa de reacție a autorităților i-a indignat cel mai tare pe foarte mulți dintre bârlădeni. Oamenii se tem că toate instituțiile statului fie sunt depășite de situație, fie pur și simplu nu acordă atenția cuvenită acestui fenomen.

Ieșirea la rampă a prefectului de Vaslui pe această temă le dă speranțe bârlădenilor că în cele din urmă vor asista la o reacție promptă și eficace a autorităților contra acestui flagel care otrăvește generații întregi de tineri și adolescenți.

About Razvan Calin

One comment

  1. vrem fapte! vrem actiuni de descurajare a distribuirii si consum de etnobotanice ! vrem patrulede politie zilnice de 5 ori pe zi si noapte trebuie ca atat distribuitorii cat si consumatorii sa nu se simta in siguranta!